2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sikerült teljesen eloltani a gyulafehérvári fűszergyárban kiütött tüzet

2019. február 07. 10:06, utolsó frissítés: 10:06

Száznyolc óra folyamatos munkával sikerült eloltaniuk a tűzoltóknak a gyulafehérvári fűszergyárban múlt szombaton kiütött tüzet - közölte Ovidiu Costea őrnagy, a Fehér Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség parancsnokhelyettese.

Az akcióban 26 tiszt és 142 altiszt vett részt, és bevetettek 38 tűzoltókocsit és négy szivattyút.

A tűzben porrá égett az üzem 10.000 négyzetméteres gyártó és raktározó csarnoka.

A gyárban 213 füstérzékelő volt felszerelve, ám ezek csak azután jelezték a katasztrófát, hogy a lángokat már észrevették kívülről. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a tűz - szokatlan módon - a terem mennyezete fölött keletkezett.

„A helyszínen készített fotók tanúsága szerint, a tűz fentről lefele terjedt. Ezzel magyarázható, hogy későre jöttek működésbe a füstérzékelők. Általában a tűz lentről felfele terjed. Ez egy rendkívül ritka eset” - magyarázta Adrian Guia ezredes, az ISU parancsnoka.

A tűz okát egyelőre vizsgálják. Nehezíti a munkát, hogy jóllehet minden teremben volt videokamera, a felvételeket rögzítő szerver tönkrement.

Guia megerősítette: a 2011-ben indult gyárnak volt tűzvédelmi engedélye, az ISU legutóbb ősszel tartott ellenőrzést és „nem talált nagyobb hiányosságokat”.

A kiérkező tűzoltók első dolga volt, hogy elvigyék a rakodórámpákon álló tíz kamiont, amelyek szintén lángra kaphattak volna.

„Már ezzel is megóvtunk mintegy 650.000 lej értéket, majd további javakat mentettünk ki 1.450.000 lej értékben. Sajnos, a keletkezett kár így is meghaladja a 37 millió lejt” - mondta Guia.

Az oltási munkálatok költségeit egyelőre nem számították ki, ez része lesz az ISU vonatkozó jelentésének. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS