2019. május 27. hétfőHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pataréten mutatta be négy EP-jelöltjét a Demos

2019. február 07. 16:04, utolsó frissítés: 16:18

Bemutatta a májusi európai parlamenti választásokra összeállított jelöltlistájának négy tagját a – Demokrácia és Szolidaritás Pártja (Demos) csütörtökön.

A jelöltek ismertetésére szánt sajtótájékoztatót szokatlan helyen, a Kolozsvár határában található pataréti szeméttelep szomszédságában élő kilakoltatottak közösségi házában tartották. A bemutatott jelöltek között volt a listavezető Claudia Linda Zsiga emberjogi aktivista, Daniela Gabor közgazdász, Roxana Păduraru környezetvédelmi aktivista és Claudiu Crăciun politológus, a párt főtitkára.

Claudia Linda Zsiga, aki a jelöltlista élére került, egy 36 éves roma nő, aki korábban maga is a pataréten lakott, miután 2010-ben a kolozsvári önkormányzat az ő családját is elhelyezés nélkül lakoltatta ki a tél közepén.

Felszólalásában elmondta, hogy annak ellenére, hogy nincs egyetemi végzettsége, jogosultnak érzi magát arra, hogy azokat az embereket képviselje, akik országszerte prekárius körülmények között élnek. Miután leírta, hogy milyen embertelen körülmények uralkodnak a Pataréten, elmondta, hogy azért vállalta, hogy indul a választáson, mert azt szeretnék, hogy mindenki egyenlő bánásmódban részesüljön abban az országban amelyet Romániának nevezünk.

Daniela Gabor, a bristoli UWE tanára elmondta, hogy ő hisz az európai eszmében, egy másmilyenben ugyan, de a Demosban éppen egy olyan Európa felépítésében dolgoznának, amelyet az egyenlőség, az ökologikus szemlélet és a szolidaritás határoz meg:

„Ahhoz, hogy egy ilyen Európát építsünk, beszélnünk kell a gazdaságról, arról, hogy milyen gazdasági modellt kívánunk magunknak, strukturális változásokról, amelyek lehetővé teszik ennek az Európának a megvalósulását. A Demos úgy látja, hogy a szegénység, az egyenlőtlenség, a prekaritás, a politikai autoritarizmus, a korrupció egy olyan gazdasági modell következményei, amelyet pénzügyi globalizációnak nevezünk, és amely csak a kevesek érdekeit szolgálja.” Daniela elmesélte azt is, hogy számára meghatározó volt, hogy szatmárnémetiben nőtt fel, és az ún. tranzíció, vagy az 1989 utáni átmeneti időszakban a szülei és azok testvérei sokáig munkanélküliek maradtak miután bezárták a gyárakat és az egész családot nagymamája tartotta el a nyugdíjából.

Roxana Păduraru 26 éves, zöld aktivista, közigazgatást tanul. Ő többek között arról beszélt, hogy a beruházókat felelőssé kell tenni beruházásaikkal kapcsolatban. Az aktivista az ökologikus politikák szükségét hangsúlyozta és elmondta, hogy az uniós támogatáspolitikák is alakíthatók olyan módon, hogy a támogatások és juttatások olyan beruházókhoz vagy vállalkozásokhoz jussanak, amelyek számára fontos a környezettel való együttélés.

Claudiu Crăciun, a Demos főtitkára elmondta, hogy a Demos még egy nagyon fiatal párt, alig pár hónapos, de elsősorban azt szeretnék megmutatni, hogy ez a politikai formáció elsősorban emberekből áll, és emberarcú politikát kívánnak folytatni.

„Az iskolák, amelyeket kijártunk, megtanítottak minket, hogy jobban odafigyeljünk arra, ami bennünket körülvesz, hogy nyitottak legyünk a szolidaritás, az egyenlőség és a méltányosság eszméire. Azok, akik csatlakoztak a Demoshoz, azok is, akinek van felsőoktatási képzettsége és azok is, akiknek nincs, vagy azok, akik blokklakásokban élnek, és azok is, akik barakkokban laknak, mind egy közös otthonra találtak a Demosban”- nyilatkozta Claudiu Crăciun.

A Demos teljes jelöltlistáján tizenkét személy szerepel, ebből kilenc nő és három férfi: Claudia Linda Zsiga, Andreea Iorga-Curpăn, Daniela Gabor, Andreea Petruţ, Flavia Matei, Amalia Epure, Roxana Păduraru, Elena Trifan, Mihaela Biolan, Claudiu Crăciun, Joachim Cotaru, Daniel Iancu. (közlemény/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS