2019. május 27. hétfőHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jóváhagyták a csíkszeredai kórház környékén többször látott medve kilövését

2019. február 07. 16:37, utolsó frissítés: 16:37

Jóváhagyta a környezetvédelmi minisztérium a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház környékén többször látott medve kilövésére vonatkozó kérelmet - tájékoztatott az Országos Környezetvédelmi Őrség főfelügyelő-helyettese, Szép Róbert.

A szaktárca szerdán adta ki az engedélyt a nagyvad kilövésére, miután az elmúlt napokban több ízben is feltűnt a medve a csíkszeredai kórház környékén levő utcákban, kárt okozva a gazdaságokban, emberéleteket veszélyeztetve.

„A környezetvédelmi minisztérium rövid időn belül kibocsátotta az engedélyt, mintegy 24 órával azután, hogy a vadászegyesület benyújtotta az erre vonatkozó kérelmet” - mondta Szép Róbert.

A főfelügyelő-helyettes rámutatott, ugyanazon a környéken egy anyamedvét is láttak a bocsával, de az csak egy alkalommal tűnt fel, a kilövési engedély csak az egymagában bóklászó medvére érvényes, amelyet több alkalommal is láttak.

„Tartózkodunk attól, hogy kilövési engedélyt adjunk bocsos anyamedvékre, ezeket a példányokat inkább áthelyeztetjük” - tette hozzá a szakember.

Szép Róbert ugyanakkor felhívást intézett a vadászegyesületekhez, hogy amint megkapják a kilövési engedélyt a minisztériumtól, mielőbb lépjenek közbe. Mint mondta, az eddig kiadott 131 ilyen engedély közül eddig csak 83-at ültettek gyakorlatba, ezért javasolni fogja az illetékes hatóságoknak, hogy legfeljebb két hónapban szabják meg ezen dokumentumok érvényességi idejét.

„Vannak vadászegyesületek, amelyek jóhiszeműek és támogatják a minisztérium tevékenységét, de vannak olyanok is, amelyek megtagadják a közbelépést vagy nem lépnek közbe időben, és ez is oka annak, hogy a veszélyes példányok ottmaradnak az erdőben vagy a települések közelében, jelentős károkat okozva” - fogalmazott a szakember. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS