2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jogerősen 9 évre ítélték Konstanca volt polgármesterét

2019. február 08. 12:10, utolsó frissítés: 12:10

Jogerősen kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság Radu Mazăre volt konstancai polgármestert egy törvénytelen tulajdon-visszaszolgáltatással kapcsolatos ügyben. Ugyanabban az ügyben a Bukaresti Dinamo labdarúgóklub egykori finanszírozóját, Cristian Borceát öt év szabadságvesztésre ítélték.

Alapfokon Mazăréra 4 éves letöltendő börtönbüntetést rótt ki a bukaresti ítélőtábla, Borceát pedig felmentették a vádak alól.

Az országból időközben megszökött és jelenleg Madagaszkáron tartózkodó Mazăre és 36 másik személy - köztük a Konstanca Megyei Tanács volt elnöke, Nicuşor Constantinescu - ellen 2008-ban emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).

A vádirat értelmében - anyagi haszon fejében - olyan személyeknek szolgáltattak vissza jelentős tengerparti területeket Konstancán és Mamaián, akik nem lettek volna jogosultak erre, a jogos igénylők pedig az ingatlan-visszaszolgáltatási törvény alapján követelt területek kevéssel több mint felét kapták vissza.

A DNA szerint a 37 vádlott összesen 114 millió eurós kárt okozott, az állami költségvetést 77,77 millió, a konstancai városkasszát pedig 36,16 millió euróval károsítva meg.

Cristian Borcea esetében - aki a vád szerint jogtalanul jutott jelentős konstancai területekhez, miután két másik társával együtt megvásárolták egy idős nő örökösödési jogait - az öt év letöltendő börtönbüntetés mellett elrendelték csaknem egymillió euró elkobzását is.

Egy másik ügyben 2014 márciusában 6 év és 4 hónap szabadságvesztésre ítélték Borceát, és 2018 júliusában feltételes szabadlábra helyezéséről döntött az Ilfov megyei törvényszék. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS