2019. május 27. hétfőHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia is elismerte Guaidó ideiglenes elnökségét

2019. február 08. 12:22, utolsó frissítés: 12:22

Románia is elismerte pénteken Juan Guaidót, az ellenzéki többségű venezuelai parlament vezetőjét a latin-amerikai ország ideiglenes elnökeként.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Klaus Johannis államfő az EU-tagországok külügyminisztereinek múlt heti bukaresti informális tanácskozása után szólította fel a külügyminisztériumot: készítsen sürgős elemzést a venezuelai válsághelyzetről, és tegye egyértelművé a Románia által képviselt álláspontot.

Az elnöki hivatalba pénteken megküldött, a miniszterelnök által is jóváhagyott elemzést, amely Juan Guaidó ideiglenes elnökségének elismerését javasolta, azonnal jóváhagyta a román külpolitikai döntések meghozatalában alkotmányos hatáskörrel rendelkező államfő - derül ki az elnöki hivatal tájékoztatásából.

Klaus Johannis kifejezte meggyőződését, hogy Romániának határozott, gyors és megalapozott álláspontot kell képviselnie minden fontos külpolitikai kérdésben, kiváltképp most, amikor az EU soros elnöki tisztségét is ellátja.


Venezuelában hatalmi harc zajlik a hivatalban lévő Nicolás Maduro államfő és a magát Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó között.

A világ kormányai megosztottak Guaidó elismerésében: Oroszország, Kína és Törökország is Madurót támogatja, ezzel szemben az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Svédország, Nagy-Britannia, Ausztria, Dánia, Spanyolország, Finnország, Luxemburg, Portugália, Lettország, Litvánia, Észtország, Lengyelország, Csehország és Bulgária, illetve a latin-amerikai országok zöme is elismerte az ellenzéki házelnököt Venezuela ideiglenes elnökeként. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS