2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mezőgazdasági minisztérium: sok étterem, pizzázó és pékség átveri a klienseit

2019. február 10. 16:01, utolsó frissítés: 2019. február 11. 09:37

Sajtóközleményben tudatta a mezőgazdasági minisztérium, hogy az ország 13 városának vendéglőiben és pékségeiben tartottak vizsgálatot a minisztérium emberei, akik az ellenőrzések elvégzése után arra a következtetésre jutottak, hogy ezeknek a vendéglőknek és pékségeknek a 40%-a átveri a fogyasztókat.

Az ellenőrzések során az derült ki, hogy számos vendéglő és pékség bizonyos ételek előállításához hidrogénezett nővényi zsírt használ, közben meg a fogyasztóknak azt tüntetik fel, hogy tejtermékkel készülnek el ezek az ételek.

A minisztérium szerint a helyzet a tavaly még rosszabb volt, akkor ugyanis az esetek 74%-ban találtak valami hasonlóan szabályelleneset.

Most a Bukarest, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea és Vaslui városokban tartott ellenőrzések során a minisztérium emberei összesen 5 élelmiszerboltot, 11 gyorsétteremet, 15 vendéglőt illetve catering céget, 17 cukrászdát, 47 pizzázót és 85 pékséget ellenőriztek.

Az ellenőrzések során pedig 73 esetben pénzbüntetést róttak ki, mivel többek között kiderült, hogy az ételek előállításához úgy használnak hidrogénezett növényi zsírt a tejtermékek helyett, hogy erről nem tájékoztatják a fogyasztóikat.

Costel Stanciu, a Románia Fogyasztóvédelmi Egyesület (APC) elnöke szerint sokan azért mernek ennyire bátran visszaélni az érvényben lévő szabályokkal, mert mert jelenleg túl alacsonyak a bírságok.
(digi24.ro/rfi.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS