2019. március 20. szerdaKlaudia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Klaus Johannis a müncheni konferencián: fokozott európai elkötelezettségre van szükség

2019. február 16. 14:26, utolsó frissítés: 14:26

Növekvő nyomás érezhető a nemzetközi biztonság szintjén, hívta fel a figyelmet az 55. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián Klaus Johannis.

A román államfő kifejtette, a biztonságot érintő különböző fenyegetések már nemcsak a politikusokat, a hadseregeket és a stratégiaalkotókat foglalkoztatják, hanem az európai állampolgárok zömét is. Az új típusú biztonsági kihívásokkal szembenézni az egyik legnagyobb feladat, és ennek a feladatnak csak a legtágabb értelemben vett kohézió révén lehet megfelelni. Ezért az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét betöltő Románia számára az egység és kohézió jelenti a prioritást, mert alapvető fontosságú az Unió összetartásának és biztonságának megszilárdítása. Ehhez pedig konszenzusra és közös álláspont kialakítására van szükség - derült ki Johannis felszólalásából.

Leszögezte, az Európai Uniónak nagyobb szerepet kell vállalnia a civil válságok megoldása érdekében, ezért fokozott európai elkötelezettségre van szükség. Véleménye szerint össze kell kapcsolni a NATO egyedi és átfogó védelmi szerepét az Európai Unió integratív krízismegoldó hozzáállásával és azzal a képességével, hogy az eszközök és erőforrások széles skáláját tudja felvonultatni.

"A biztonság és védelem katalizátor kell hogy legyen az Atlanti-óceánon túli átmeneti feszültségek csökkentésében. Semmiféle hibás értelmezést nem engedhetünk meg magunknak nagy horderejű stratégiai következményekkel járó témák kapcsán. Mindenféle olyan lépést kerülnünk kell, amely transzatlanti versengésre utalna, és arra kell koncentrálnunk, hogy erősítsük a konszenzust azokban a kérdésekben, amelyeket közösen kell megoldanunk. Az EU és a NATO közötti komplementaritás kulcsszó ebben a folyamatban" - szögezte le Johannis.

A román államfő azt is kifejtette, hogy nagyobb összhangra és hangsúlyosabb NATO-jelenlétre van szükség a keleti szárnyban, tekintve, hogy a Fekete-tenger térségében egyre több biztonsági kihívással kell szembenézni.

Említést tett a május 9-ére beütemezett nagyszebeni csúcsról is, amely véleménye szerint jó alkalmat teremt majd az egység, az Európa-pártiság és az Európai Unió reményteljes jövőjére vonatkozó üzenet megfogalmazására.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS