2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Többé nem szüntethetnek meg magyar osztályokat az RMDSZ beleegyezése nélkül

2019. február 20. 09:18, utolsó frissítés: 09:18

Nem szüntethetnek meg, és nem vonhatnak össze kisebbségi osztályokat az érintett kisebbségi közösség érdekképviseletének jóváhagyása nélkül. Az államelnök kifogásolását követően a parlament döntőháza ismét elfogadta az erre vonatkozó törvényt, számolt be az RMDSZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleménye.

A közlemény szerint a törvény kimondja: csak a szaktárca kisebbségi államtitkársága, az etnikumközi kapcsolatok hivatalának alárendeltségében működő oktatásügyi bizottság, vagy az érintett kisebbségi közösség parlamenti képviseletének jóváhagyásával szüntethetnek meg anyanyelvű osztályokat.

„Törvény által szavatolt védelmet nyújt a magyar oktatásnak ez az intézkedés”, hangsúlyozta Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ szenátora, a felsőház oktatásügyi bizottságának alelnöke.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rámutatott: a törvény elsősorban a szórványban működő oktatási intézményeknek biztosít kedvező feltételeket: „a szórványvidéken működő tanintézmények esetében a minimális osztálylétszám biztosítása problémát jelenthet. A törvény értelmében az RMDSZ vagy az iskola igazgatóságának kérésére a szaktárca jóváhagyhatja a kisebb létszámmal működő osztályokat. Ezen intézkedés nélkül a magyar gyermekek kénytelenek lennének más településre ingázni, vagy román tannyelvű iskolába járni, anyanyelvüket, identitásukat veszélyeztetve ezzel.”- nyilatkozta Cseke Attila. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS