2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarellenes kijelentések miatt összesen 55.000 lejre büntettek meg három hírtelevíziót

2019. február 20. 15:16, utolsó frissítés: 16:40

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) február 19-i ülésén többrendbeli büntetést szabott ki három hírtelevízió, magyarellenes diskurzusairól is ismert műsoraira, számolt be a hírről a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleménye.

A közlemény szerint a B1 televízió 25.000 lejes bírságot kapott a „Lumea lui Banciu” több műsora miatt (2018.06.26, 2018.07.15, 2018.12.02), illetve a „Bună, România” és a „Controverse” műsorokban elhangzottakkal kapcsolatosan.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat több esetben is panaszt tett, például a december 2-i műsor kapcsán is, ahol a műsorvezető kijelentette: „Románia mára teljesen elveszítette a fennhatóságot Kovászna és Hargita megyék felett, és a román emberek be sem léphetnek ezekbe a megyékbe.

Az Antena 3 televízió 15.000 lejes pénzbírságot kapott 4 műsor 6 adása miatt. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat ez esetben a Radu Tudor vezette „Punctul de întâlnire” műsora kapcsán tett feljelentést, amely a pénzbírság méretének megállapításakor mérvadó volt. A kifogásolt műsorban részletesen tárgyalták a Gazeta Sporturilor sportújság korábbi cikkét, Magyarország erdélyi sportfinanszírozási stratégiáját úgy értelmezve, mintha ez extrém politikai megnyilvánulásokra, szeparatista törekvésekre irányulna, negatív színben tüntetve fel a magyarságot.

A büntetettek sorában harmadik a Realitatea TV, amely csatorna szintén 15.000 lej bírságot kapott a „Jocuri de Putere” több adása miatt. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat itt is feljelentést tett a december 3-i adás esetében, ahol minősíthetetlen hangnemben beszéltek a Romániai Magyar Demokrata Szövetségről és annak vezető politikusairól, többek között Kelemen Hunor szövetségi elnökről, Korodi Attila képviselőházi frakcióvezetőről, anélkül, hogy ezen politikusok véleményét bemutatták volna, megsértve így az objektív és kiegyensúlyozott tájékoztatás elvét.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója, Benkő Erika üdvözölte a testület döntését, ugyanakkor reméli a többi leadott panasz esetén is szigorú kivizsgálásnak veti alá a magyarellenes adásokat.

„Szervezetünk alakulása óta eltökélt abban, hogy minden, az erdélyi magyarokat sértő vagy megfélemlítő esetben megtegye a megfelelő lépéseket. Romániában a gyűlölet beszéd megfékezésének egyik módja a diszkriminatív és uszító hangvételű adások jelentése az Országos Audiovizuális Tanács fele. Ezt mi minden esetben megtesszük és másokat is erre bátorítunk” – nyilatkozta a jogvédelmi szólgálat igazgatója. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS