2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több közvetlenül lehívható forrásra van szüksége az önkormányzatoknak

2019. február 25. 16:58, utolsó frissítés: 16:58

Megbénítja az önkormányzatokat az országos költségvetés körüli huzavona, ez derült ki az RMDSZ Kolozs megyei polgármestereinek és alpolgármestereinek hétfő reggeli találkozóján. A települések vezetői úgy látják, hogy ez a bizonytalanság egyáltalán nem kedvez a fejlesztéseknek, lehetetlen előre tervezni, nehézségek adódnak a már elindított projektek kivitelezésében is.

„Az önkormányzataink hatékonyan és a közösségük javára tudják felhasználni a rendelkezésükre álló anyagi forrásokat. Ahhoz, hogy a jövőben is hasonlóképpen tudjanak fejlődni, szükségük van arra, hogy még több forráshoz tudjanak közvetlenül hozzáférni” – mondta el Csoma Botond, képviselő, a megyei szervezet elnöke a találkozón. Kitért arra is, hogy az RMDSZ szorgalmazza, hogy a kormány minél hamarabb irányítson át 2 milliárd eurót a Regionális Operatív Programhoz a Nagy-infrastruktúra Programból (POIM), hogy az önkormányzataink több fejlesztést tudjanak megvalósítani.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke is a büdzséhiányát fogalmazta meg a legégetőbb problémaként. A megyei önkormányzatnál számos nagyberuházást kívánnak elindítani az idei évben, viszont fontos, hogy első sorban a költségvetést tudják elfogadni, mert csak azután lehet tervezni. Kiemelt beruházásként tekintenek a Kolozsvári Önkormányzattal partnerségben megvalósuló új, közel 600 ágyas sürgősségi gyermekkorház projektjére.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke a nyelvi jogok gyakorlatba ültetésével kapcsolatosan úgy értékelte, hogy Kolozs megyében folyamatosa történnek előre lepések, ugyanakkor számos területre kell még kiterjeszteni az anyanyelvhasználat biztosítását. Ebben ez önkormányzati vezetőkre jelentős szerep hárul, mondta el Horváth.

„Azt akarjuk, hogy településeink, közösségünk tovább fejlődhessenek az uniós források segítségével, és hogy Európa végre törvényben rendezze a kisebbségek ügyét” – mondta el Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS