2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Háromszéken nem tartják jó ötletnek, hogy minden sulis almát egyenként kell becsomagolni

2019. február 26. 14:35, utolsó frissítés: 14:35

Egy hete indult újra a tej-kifli-alma program Kovászna megyében, a termékek kapcsán számos negatív visszajelzés is érkezett a Kovászna megyei tanácshoz, írja a tanács szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleménye.

Tamás Sándor, kiemelte, hogy a negatív visszajelzések között volt jogos kritika is, ezért kérik a prefektus által koordinált szakmai bizottságot, hogy vizsgálja ki ezeket az eseteket.

Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint a legtöbb panasz az alma darabonkénti csomagolása miatt érkezett, éppen ezért a szakmai bizottság tagjainak javasolni fogják, hogy kezdeményezzék az országos módszertan módosítását, hogy ne legyen kötelező egyenként becsomagolni az almát.

Forrás: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodájaForrás: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája


„Ezt a csütörtöki gyűlésen javasolni fogjuk, kikérve az élelmiszerbiztonságért felelős szakemberek véleményét is, hogy olyan megoldást találjunk, amely környezeti, de élelmiszerbiztonsági szempontból is fenntartható" – fejtette ki az alelnök.

„A tej-kifli-alma programot európai uniós forrásokból finanszírozza a kormány. Országos program, amelynek országosan megszabott szabályai vannak. A megyei önkormányzatok, így Kovászna Megye Tanácsa is a technikai lebonyolítója a közbeszerzésnek és az elszámolásnak. A közbeszerzésre egyetlen cég jelentkezett minden termék esetében” – magyarázta Henning László alelnök, aki a megyei önkormányzatnál a programért felel.
 
Az országosan érvényes módszertannak megfelelően a péktermékek teljes kiőrlésű lisztből készülnek, nem tartalmazhatnak cukrot, édesítőszert, semmilyen adalékanyagot. A tejtermékekben sem lehet cukor vagy más édesítőszer, de kakaó vagy egyéb ízesítő sem. A módszertan kötelezően előírja, hogy mindent egyenként csomagolva kell a gyerekeknek biztosítani.
 
„Többen is jelezték, hogy fölösleg pénzkidobás ez a program, de azért azzal is tisztában kell lennünk, hogy vannak olyan gyerekek Háromszéken is, akiknek ez a napi tej-kifli-alma jelenti az ebédet, tehát van szociális vonzata is. Évek óta szorgalmazzuk, hogy át kell alakítani ezt a programot úgy, hogy lehessen meleg ebédet biztosítani az iskolákban, ez különösen fontos lenne a nehéz körülmények között nevelkedő gyerekeknek, de összességében is jobb lenne minden iskolásnak” – hangsúlyozta Tamás Sándor.
 
Kovászna megyében hetente kétszer almát és kekszet, háromszor kiflit és tejet kapnak a rövid programú óvodások és az 1-8. osztályos iskolások, összesen 23 579 gyerek vesz részt a programban.
 
Az almát és a péktermékeket a Kovászna megyei Pan-Abacs kft. biztosítja, a két szerződés értéke 1,5 millió lej, az UHT tejet a Dorna Lactate biztosítja, a szerződés értéke 986,9 ezer lej. A termékek szállításáért a Pan-Abacs kft. felel. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS