2019. április 19. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Források: március 7-ére idézték be Kövesit az ügyészségre

2019. február 28. 13:25, utolsó frissítés: 13:41

Az Agerpres hírügynökség forrásai szerint március 7-ére idézték be a bírák és ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló ügyészségre Laura Codruţa Kövesit, akit hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítanak.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetőjét eredetileg február 15-ére hívták be az illetékes hatósághoz, de akkor nem került sor a kihallgatásra, mert benyújtott két kizárási indítványt.

A volt korrupcióellenes főügyészt hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják egy Sebastian Ghiţă volt képviselő által tavaly decemberben benyújtott feljelentés alapján.

Az elmúlt napokban a DNA volt vezetője, Laura Codruţa Kövesi kapta a legtöbb szavazatot az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában, valamint az az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottságában (CONT) is az európai főügyészi tisztségre javasolt három jelölt meghallgatását követően.

A LIBE-bizottság szavazatának eredményét és a CONT-bizottság javaslatát elküldik az Európai Parlament elnökének és az EP pártvezetőinek, akik március 7-én döntenek a következő lépésről, majd az EU Tanácsa elé kerül a kérdés.

Az Európai Ügyészséget (EPPO) vezető európai legfőbb ügyészt ezt követően, közös megegyezéssel nevezi majd ki az Európai Parlament és a Tanács.

Az EPPO 2020-tól kezdi meg tevékenységét. Az uniós költségvetés elleni bűncselekmények - például csalások, korrupciós ügyek vagy határon átnyúló, 10 millió eurót meghaladó áfa-csalások - kapcsán végezhet majd nyomozást, vádhatósági eljárást folytathat, és bíróság elé állítást is kezdeményezhet. Az intézmény hatáskörét később a terrorizmust szolgáló tevékenységek elleni nyomozással is kiegészíthetik.

Eddig 22 tagállam csatlakozott az Európai Ügyészség létrehozásához. A kilépés előtt álló Nagy-Britannián kívül Svédország, Magyarország, Lengyelország, Írország és Dánia nem csatlakozott még a kezdeményezéshez.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS