2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PNL a jövő héten dönti el, hogy megszavazza-e a Fidesz kizárását az Európai Néppártból

2019. március 06. 16:43, utolsó frissítés: 16:44

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) még nem döntött, hogy miként szavaz a Fidesz-nek az Európai Néppártból (EPP) való kizárására tett javaslatról, de egyetért Manfred Weber feltételeivel - erről Ludovic Orban, az ellenzéki politikai erő elnöke nyilatkozott.

Orbant a G4media.ro hírportál idézte szerdán. Az ellenzéki politikus elmondta: várhatóan jövő héten hozzák meg a döntést, hiszen fontos kérdésről van szó, ezért nagyon komolyan elemezniük kell a helyzetet. A politikus szerint a Manfred Weber által megfogalmazott három feltétellel ők is egyetértenek, és szerintük minden tagpártnak tiszteletben kell tartania az EPP működésének alapját képező értékeket és elveket.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje elmondta, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni.

Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”.

A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól.

A harmadik feltétel az, hogy biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt nyilatkozta, hogy az RMDSZ a Fidesznek az Európai Néppártból (EPP) való kizárása ellen fog szavazni. (mti/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS