2019. április 19. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európai Parlament Kövesit támogatja az európai főügyészi tisztségre

2019. március 07. 15:41, utolsó frissítés: 18:35

Laura Codruta Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét választotta hivatalos jelöltjének az európai főügyészi tisztségre csütörtökön az Európai Parlament (EP).

Az EP illetékes bizottsága a három bennmaradt jelölt meghallgatása után Kövesit találta legalkalmasabbnak a posztra. Az ügy nem kerül a plenáris ülés elé, Kövesi támogatásáról a parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete döntött csütörtökön Brüsszelben.

Ska Keller, a zöldpárti frakció társelnöke szerint egy ilyen nagy tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező személy jelölésével azt jelzik, hogy komolyan veszik a korrupció, csalás és határokon átívelő bűncselekmények elleni küzdelmet.

A leendő főügyészt az EU társjogalkotó szervei - a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament - közös megegyezéssel hét évre nevezik ki.

Emiatt nem egyértelmű a helyzet, ugyanis a tagországok nagyköveteinek korábbi titkos szavazását Jean-Francois Bohnert francia ügyész nyerte 50 ponttal, Kövesi 29 pontot ért el, holtversenyben a német Andres Ritterrel. Szakértők szerint a verseny így Kövesi és Bohnert között fog eldőlni.

Elemzők rámutattak, hogy egy új intézmény esetében gyakran a jövőre nézve is meghatározó az első vezetőjének személye.

A kormány hevesen tiltakozik és kampányol Kövesi európai főügyészi megválasztása ellen, ami a szakemberek szerint meglehetősen átpolitizálttá teszi az ügyet, és rontja a volt korrupcióellenes ügyész esélyeit.

Nehéz helyzetben van az Európai Unió, Kövesi kinevezésével ugyanis erős üzenetet küldhetnének azon tagállamoknak, amelyekben vezető politikusokat uniós források hűtlen kezelésével vádolnak, például magának Romániának, de egy ilyen harcias és vitatott megítélésű főügyész már a kezdettől elidegeníthet egyes országokat. Ha végül nem támogatják Kövesit, az ráadásul azt sugallhatná, hogy eredményes a román kormányéhoz hasonló erőszakos fellépés - írta korábban az EUObserver brüsszeli hírportál.
(mti)

Update:Három európai parlamenti képviselőből álló csapat folytatja majd a tárgyalásokat az Európai Tanáccsal az európai főügyészi tisztségről - közölte Facebook-oldalán Marin-Jean Marinescu liberális párti EP-képviselő, aki az Európai Néppárt képviseletében részt vett az Elnökök Konferenciájának csütörtöki ülésén.

A bejegyzés értelmében az EP háromtagú tárgyalócsoportját a következők alkotják: az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) elnöke, a nagy-britanniai Claude Moraes (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége), a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság (CONT) elnöke, a német Ingeborg Grässle (Európai Néppárt), valamint a LIBE Bizottság alelnöke, a holland Judith Sargentini (Zöldek frakció tagja).

Az Európai Tanáccsal tárgyaló EP-csoport összetételéről az Elnökök Konferenciája döntött, amelynek Antonio Tajani EP-elnök és a képviselőcsoportok elnökei a tagjai.

Az európai főügyészt az Európai Parlament és az Európai Tanács közös döntése alapján nevezik ki. Marin-Jean Marinescu Facebook-bejegyzésében azt írja még, hogy az Európai Tanács listáját a francia jelölt vezeti, itt Kövesit a második helyre rangsorolták. Az Európai Tanács tárgyalócsoportját Finnország, Horvátország és Portugália képviselői alkotják.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS