2019. június 26. szerdaJános
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A CEMO azt szeretné, hogy a magyar elemisek ellenőrzőjébe magyarul kerüljön be az értékelés

2019. március 11. 18:21, utolsó frissítés: 18:22

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) azt szeretné, hogy a magyar tanulók ellenőrzőjébe a román nyelven megfogalmazott értékelés helyett magyar tantárgy-megnevezéseket és minősítéseket használjanak a tanárok.A CEMO szerint a 2001-ben született, 1-es számú Oktatási Törvény alapján az iskolai szóbeli és írásbeli értékelés során (minősítés) a kisebbségek nyelvét (is) lehet használni.

A CEMO úgy véli, hogy mindamellett, hogy a romániai magyar diákoknak joguk van magyar nyelven tanulni, az iskolák gyakorlatában számos olyan jelenség létezik, amelyek nem követik az esélyegyenlőség elvét, ilyenek például a magyar elemis diákok ellenőrző könyvében rögzített román nyelvű értékelés, a vegyes tannyelvű iskolák folyosóin található egynyelvű szemléltető anyagok, faliújságok, továbbá az iskolai hirdetőtáblákra kifüggesztett egynyelvű (román) közérdekű tájékoztatás. 

A mozgalom szerint mivel a magyar kisiskolások nem ismerik a magyar nyelvű értékelést, tanulmányi eredményeiket román nyelven fogalmazzák meg, mindennaposak a „ma fébét kaptam rajzból, magyarból” stb. kifejezések. Ez a jelenség még olyan száz százalékban magyarok által lakott településeken is jelen van, ahol az iskolákban csak magyar gyerekek tanulnak, természetesen a vegyes tannyelvű iskolákban is hasonló a helyzet.

Kifejtik, hogy vannak olyan esetek, amikor a gyerekek ellenőrzőjébe magyar nyelvű értékelés kerül, de szerintük ezek nagyon ritkák és véletlenszerűek. 

„A romániai iskolarendszerben az I—IV. osztályokban az értékelés nem jegyekkel, hanem minősítéssel történik. A 2001-ben született, 1-es számú Oktatási Törvény alapján a nemzeti kisebbségek nyelvein folyó oktatásban a szülőkkel történő kommunikáció az adott közösség nyelvén (is) zajlik, továbbá az iskolai szóbeli és írásbeli értékelés során (minősítés) a kisebbségek nyelvét (is) lehet használni, 45-ös cikkely, 14, 15-ös pontok. Az említett törvénycikkelyek román nyelven: (14) În învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, în comunicarea internă şi în comunicarea cu părinţii elevilor şi ai preşcolarilor se poate folosi şi limba de predare. (15) În învăţământul primar cu predare în limbile minorităţilor naţionale, calificativele se comunică în scris şi oral şi în limba de predare”- írja Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében a CEMO.

A bejegyzés szerint szeretnék felhívni minden érintett, szülő, diák, pedagógus figyelmét arra, hogy a magyar minősítések használata – a jelenleg elterjedt gyakorlattal ellentétben – nem törvénytelen, ezt a fent idézett törvénycikkely bizonyítja. A CEMO azt kéri, hogy minden szülő kérje gyerekének tanítóját, hogy a gyerek ellenőrzőjébe magyarul megfogalmazott értékelések kerüljenek be. (közlemény/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS