2019. június 26. szerdaJános
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmányos a bírák és ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló ügyosztály működését előíró jogszabály

2019. március 13. 19:24, utolsó frissítés: 19:24

Elutasította az alkotmánybíróság szerdán a PNL és az USR beadványát, amelyet a bírák és ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló ügyosztály beindítását előíró sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő jogszabály ellen nyújtott be a két ellenzéki párt. A jogszabály tehát alkotmányos - közölték az AGERPRES hírügynökséggel az alkotmánybírósághoz közel álló források.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tavaly december 18-án fordult az alkotmánybírósághoz az ügyészek és a bírák visszaéléseit kivizsgáló ügyosztály működésének megkezdését előíró 2018/90-es sürgősségi kormányrendelet ügyében.

'Véleményünk szerint alkotmányellenes a rendelet szövege is, és az is, ahogyan elfogadták. Ugyanakkor kértük a bíróságot, hogy négy kérdéssel forduljon az Európai Unió Bíróságához, amely válaszában egyszer és mindenkorra tisztázná, hogy az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében összeállított jelentésben foglaltak köztelezőek-e vagy sem' - nyilatkozta akkor Ioan Cupşa liberális párti képviselő.

Stelian Ion USR-s képviselő úgy vélekedett, hogy az MCV-jelentésben foglaltak kötelező érvényűek és elmondta: 'kemény' érveik vannak, ami azt bizonyítja, hogy a kormányrendelet alkotmányellenes. Ezek közé sorolta, hogy megszegi a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, hogy nem veszi figyelembe az MCV-jelentést, hogy nem lehet kormányrendelettel módosítani egy olyan fontos állami intézmény struktúráját, mint a legfőbb ügyészség.

Az alkotmánybíróság azonban mostani döntésével alkotmányosnak minősítette a bírák és ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló ügyosztály beindítását előíró sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő jogszabályt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS