2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy új bírósági ítélet miatt ingatlanok lebontására kerül sor Szászfenesen?

2019. március 18. 15:03, utolsó frissítés: 15:09

A kolozsvári ítélőtábla elutasította a szászfenesi polgármesteri hivatal fellebbezését arra a törvényszéki ítéletre vonatkozóan, amelynek értelmében a törvényszék felhatalmazza az építkezési felügyelőséget arra, hogy Szászfenesen a lejártnak minősülő általános városrendezési terv (PUG) alapján kibocsátott építkezési engedélyeket érvénytelenítse.

Ennek értelmében érvényteleníthető az összes építkezési engedély és telekrendezési okirat, amelyet a szászfenesi polgármesteri hivatal 2017. január 7-étől kibocsátott. Kivételt képeznek azok az építmények, amelyek az érvényes övezeti városrendezési terv (PUZ) szerint kiállított építkezési engedéllyel rendelkeznek.

2017 óta 600 építkezési engedélyt és 1000 telekrendezési engedélyt bocsátott ki a helyi önkormányzat a lejárt PUG alapján. Az Actual de Cluj szerint pedig a regionális sürgősségi kórház engedélye is nulla értékűnek minősülne, hiszen a polgármesteri hivatal akkor bocsátotta ki az egészségügyi minisztérium számára az engedélyeket, amikor ezen joga korlátozva volt. Éppen emiatt, a megyei tanács felajánlotta, hogy a kórház számára megyei szinten adják ki a telekrendezési engedélyt, viszont a helyi önkormányzat ezt elutasította. Ami az említett több száz engedélyt illeti, az ezek alapján épített ingatlanok esetében nincs kizárva, hogy akár bontásra is sor kerülhet.

A Regionális Építkezési Felügyelőség (ISC) még a múlt év elején hajtott végre egy ellenőrzést, amely következtében arról értesítette a szászfenesi önkormányzatot, hogy mindaddig, amíg el nem készül és érvénybe nem lép az új általános településrendezési terv (PUG), ne adjon ki újabb építkezési engedélyeket.

Az önkormányzat ezt a felhívást nem vette figyelembe, hanem inkább bírósághoz fordult. Şulea Petru Horia polgármester szerint egy olyan kormányrendeletre hivatkozva vitte perre az ügyet, amelynek értelmében a helyi önkormányzatoknak jogában áll meghosszabbítani az általános településrendezési tervek (PUG) érvényességi idejét. Az országos építkezési felügyelőség, illetve a megyei tanács urbanisztikai bizottsága viszont azt állítják, hogy a polgármester által emlegetett kormányrendeletet visszamenőleg nem lehet alkalmazni, különös tekintettel arra, hogy a szászfenesi településrendezési terv 2017-ben járt le.

Ezek után az következik, hogy a prefektusi hivatal kivizsgálja a szászfenesi önkormányzat azon határozatát, amelynek értelmében a 2017-ben lejárt településrendezési terv érvényességének meghosszabbításáról döntött. Ezzel párhuzamosan az Építkezési Felügyelőség a 2017 óta kibocsátott engedélyek kivizsgálásával kezd el foglalkozni. A hatóság hatáskörében van az egyes ingatlanok lebontásának kezdeményezése is. (actualdecluj)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS