2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ elhalasztaná a 114-es kormányrendeletet

2019. március 19. 09:37, utolsó frissítés: 09:37

A pártok igen eltérő véleményeket fogalmaztak meg hétfő este a képviselőházban a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatban a pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítvány vitáján.

Az Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) módosítaná, az RMDSZ elhalasztaná a 114-es kormányrendeletet, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) érvénytelenítené, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) használhatatlannak tartja a jogszabályt.

Eusebiu-Manea Pistru-Popa, az ALDE nevében azt mondta, hogy az érintettekkel való tárgyalásokat követően „bizonyos módosításokra sor kerül', de a 114-es kormányrendeletet nem érvénytelenítik. Hozzátette: az ALDE 'nem fogja megengedni”, hogy a nyugdíjrendszer második pillérét 'szétverjék'.

Benedek Zakariás RMDSZ képviselő úgy vélekedett, hogy a 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletet széleskörű parlamenti vitának kell alávetni és azokat a pontokat, amelyek zavart okoznak az energetikai és bankrendszerben, el kell halasztani.

Bogdan Huţucă
PNL-képviselő a rendelet érvénytelenítését sürgette, mert 'rendellenességet' okoz a gazdaságban. Véleménye szerint az, hogy egy makrogazdasági változást kiváltó rendeletet három hónapon belül módosítanak a 'piromániás tűzoltó' esetét idézi.

Cosette Chichirău USR képviselő szerint a rendelet 'abszurd' intézkedéseket tartalmaz és azt kérte Eugen Teodorovici pénzügyminisztertől, hogy 'stabil kormányzásról' gondoskodjék. A képviselő szerint érthetetlen, hogy a bankokra kivetett adót egy szabadpiac által alakított paraméterhez kötik és annak sem látja értelmét, hogy az energiavállalatok megadóztatásával az állam 'egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt'. Cristina Prună, az USR frakcióvezetője, a 'jóérzés cikkelyére' hivatkozva kérte a vita elhalasztását, miután Eugen Teodorovici pénzügyminiszter nem várta meg az ülés végét, hanem elhagyta a termet, de Eugen Nicolicea ülésvezető nem adott helyt a kérésének.

Adrian Mihăiţă Todoran
PMP-s képviselő úgy vélekedett, hogy a PSD nem váltotta be az adókedvezményekre vonatkozó ígéreteit.

A képviselőház a hétfőn vitatta meg az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt, melynek címe: "A PSD kapzsisága aláássa a nemzetgazdaságot". Az USR, PNL és PMP kezdeményezte indítványról a képviselőház szerdai plenáris ülésén szavaznak. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS