2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A terhes nőket sem kerüli el az etnikai diszkrimináció

2019. március 19. 14:39, utolsó frissítés: 14:39

Răzvan Mircea Cherecheș, a BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának professzora, illetve két munkatársa, Katherine LeMasters és Andreea Varga működött közre annak a kutatásnak az elkészítésében, amely a hazai vidéki roma nők terhességgel kapcsolatos tapasztalatait, valamint az egészségügyi ellátórendszerrel való kapcsolatuk minőségét vette górcső alá.

A szerzőket az érdekelte, hogy a vidéki roma nők etnikai, gazdasági, társadalmi helyzete hogyan befolyásolja a terhességük alatti egészségügyi ellátás minőségét, hogyan értékelik az érintett nők az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatos viszonyukat terhességi tapasztalataik felől, illetve milyennek látják ugyanezt a viszonyt a szakemberek, egészségügyi dolgozók és mediátorok, szociális munkások, civil szervezetek és helyi önkormányzatok munkatársai. Fölmerült továbbá a kérdés, hogy a roma etnikumú egészségügyi mediátorok mekkora hatékonysággal javíthatják a vidéki roma nők és az egészségügyi ellátórendszerben dolgozó szakemberek közötti kommunikációt. A kutatás 2015 és 2016 között zajlott, első szakaszában érintett szakembereket szólítottak meg félig strukturált interjúk keretében, ezt követően vidéki, zömében roma nőkkel készítettek narratív interjúkat. A narratív interjúk alanyai két Kolozs megyei faluból származtak, a kérdések az utolsó terhességük alatt tapasztaltakra vonatkoztak.

Az interjúk alapján kiderült, hogy a térbeli elszigeteltség, valamint az egészségügyi biztosítás és anyagi források hiánya komoly problémát jelent a terhesség alatti egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésben. A terhes nők egészségügyi ellátása Romániában ingyenes ugyan, de ehhez előbb terhességmegállapításra van szükség egy gyakorló orvos részéről, a megkérdezett nőknek pedig gyakran erre sincs pénze, amit elszigetelt falvak lakói esetében tetéznek az útiköltségek. A megkérdezett nők elmondása szerint problémát jelent az illegális, több orvos által mégis elvárt „hálapénz” is. Vannak orvosok, akik a „hálapénz” kifizetése nélkül nem fogadják őket, továbbá gyakori tapasztalatuk, hogy gyengébb ellátásban részesülnek azok, akik nem adtak csúszópénzt az egészségügyi dolgozóknak. A vidékiség eleve bélyegnek számít a kórházakban, vallják a meginterjúvolt nők, amit súlyosbít az, ha az egészségügyi dolgozók valakit „tradicionális” romaként könyvelnek el. A törvény tiltja ugyan, de a szülészeti osztályokon továbbra is létezik a szegregáció, a roma nőket gyakran külön termekben helyezik el, gyengébb minőségű ellátásban részesülnek, mint nem roma társaik.

A megkérdezett szakemberek és a vidéki roma nők nézőpontja sok tekintetben eltért. Nőgyógyászok például arról panaszkodtak, hogy a vidéki roma nők gyakran összetévesztik a családi tanácsokat az orvosi szakvéleménnyel. A szakemberek szerint a roma nők számára az anyaság valamiféle misszió, olyan szerep, amelyet mindenképp vállalniuk kell, ehhez képest a roma nők általában a terhességet örömteli folyamatként értékelték akkor is, ha az épp nem volt tervezett. Egyes szakemberek szerint bizonyos mértékben a roma nők is felelősek azért, ha az orvosok előítéletesen bánnak velük, mert előfordul például az, hogy mosdatlanul mennek vizsgálatra.

A kormány által kezdeményezett, 2009-ben decentralizált mediátorprogram az interjúk alapján sikeresnek mondható, ugyanakkor nagyobb támogatásra szorulna. A roma etnikumú egészségügyi mediátorok segítik a nőket a tudatosabb családtervezésben, felvilágosítják őket az egészségügyi ellátássál kapcsolatos jogaikról és lehetőségeikről, közbenjárnak az orvosoknál időpontfoglalás ügyében, serkentik az egészségügyi rendszer és a roma nők közötti kommunikációt, tompítják a diszkrimináció élét. Az egészségügyi mediátorok szerint gyakran az jelenti a legnagyobb gondot, hogy önkormányzati szinten nincs szándék a terhes roma nők által tapasztalt problémák kezelésére. (hírszerk.)

Nyitókép: esphr.co.uk

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS