2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ megszavazta, de mégis elbukott a Toader elleni egyszerű indítványt

2019. március 20. 14:24, utolsó frissítés: 14:27

Elutasította szerdán a képviselőház az igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt.

Az indítvány elfogadását 126 képviselő támogatta, 148-an ellene szavaztak, ketten tartózkodtak.

A Tudorel Toader és PSD-ALDE, el a piszkos kezekkel az igazságszolgáltatástól címet viselő dokumentumot a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 91 képviselője nyújtotta be az alsóházba két héttel ezelőtt. Az indítvány vitája március 5-én zajlott, a szavazást pedig másnapra időzítették, akkor azonban kvórumhiány miatt felfüggesztették a képviselőház ülését, így a voksolás elmaradt.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök akkor azt mondta, az alakulat törvényhozói közül sokan elégedetlenek az igazságügyi miniszter tevékenységével. A Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) képviselő Steluţa Cătăniciu felszólalásában hangsúlyozta, pártja nem szavazza meg a Toader elleni indítványt, mert a legjobb miniszterek egyikének tartja őt, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök pedig azt mondta, alakulata nem támogatja a tárcavezetőt, ezért az indítvány mellett fognak szavazni.

Az RMDSZ szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében kifejti, hogy a szövetség támogatta az igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt, bár nem értett egyet annak minden pontjával.

A közlemény szerint az RMDSZ úgy értékelte, hogy az igazságügyi miniszter által kezdeményezett 7-es számú sürgősségi kormányrendelet értelmetlen és a romániai igazságügyi rendszert a két évvel ezelőtti állapotokba vezetné vissza.

A szerdai voksolás előtt a PSD szóvivője, Olguţa Vasilescu kifejtette, a szociáldemokrata képviselők az indítvány ellen szavaznak, mivel „ha a PSD-nek elszámolnivalója van Tudorel Toaderrel, azt pártként teszi majd meg, nem az ellenzék által benyújtott indítvány révén”. (közlemény/Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS