2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A pénzügyminiszter szerint már nálunk is felvetődött az orvosi marihuána legalizálása

2019. március 20. 15:33, utolsó frissítés: 15:47

Eugern Teodorovici pénzügyminiszter újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az egészségügyi miniszterrel történő egyeztetés során felvetődött, hogy legalizálni kellene a kannabisz orvosi célzattal történő használatát, hasonlóan azokhoz az uniós országokhoz, ahol ez már megtörtént.

Ugyanis az európai parlamenti képviselők február 14-én elfogadott álláspontjukban rögzítették, hogy az Európai Uniónak ösztönöznie kell az orvosi kannabisz használatát, az egészségbiztosítási rendszereknek támogatniuk kell a kannabisz alapú gyógyszereket, a hatóságoknak pedig egyértelműen meg kell határozniuk az orvosi kannabisz felhasználási területeit.

A pénzügyminiszter kifejtette, hogy arról nincs tudomása, hogy a kormány szintjén vannak-e ilyen irányú törekvések, viszont az, hogy az egészségügyi minisztériumban járt szerdán a szakbizottság az azt jelenti, hogy ez már egy előremutató irány.

A pénzügyminiszter szerint jelen esetben egy európai szintű gyakorlatról beszélünk, amelyet orvosi vélemények támasztanak alá és amely elősegítheti a páciensek szenvedésének csökkentését.

Arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt arra, hogy Romániában rekreációs célzattal is legalizálják a marihuánát, a pénzügyminiszter azt felelte, hogy annak is megvolnának az előnyei, amint azt egyes európai tapasztalatok is mutatják, de Romániában sokan ennek inkább csak a hátrányait látják, úgyhogy erről szerinte egyelőre még korai lenne beszélni. (digi24.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS