2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PNL egyszerű indítványt nyújt be a héten a szenátusba az igazságügyi miniszter ellen

2019. március 25. 21:16, utolsó frissítés: 21:16

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottsága hétfői ülésén úgy döntött, egyszerű indítványt nyújt be a héten Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen, jelentette be Ludovic Orban liberális pártelnök.

"A végrehajtó bizottság mai ülésén úgy döntöttünk, egyszerű indítványt kezdeményezünk Tudorel Toader miniszter ellen, amit a szenátusba nyújtunk be a hét folyamán" - nyilatkozta Ludovic Orban a PNL politikai bizottságának ülése végén.

A liberális párt elnöke figyelmeztetett ugyanakkor, hogy Románia európai szankciót kockáztat, ha a kormány egy újabb sürgősségi rendelelet ad ki, amely az igazságszolgáltatás függetlenségét sértené.

"Ha ez a kormány makacsul továbbra is ki akarja szolgálni a bűnözőket, új sürgősségi rendeleleket ad ki, amelyek sértik az igazságszolgáltatás függetlenségét, a vállalt nemzetközi szerződéseinket, azt kockáztatjuk, hogy az Európai Unió eljárást indít az alapszerződés 7. cikkelye alapján, a 2. cikkelybe foglalt jogállamiság megsértése miatt. Jelentős a kockázata annak, hogy Románia ellen elindítsák az eljárást az EU szintjén, és abba a kínos és precedens nélküli helyzetbe kerülnénk, hogy a cikkelyt, amely az illető ország szavazati jogának a felfüggesztésével jár, azon ország ellen indítsák el, amely épp betölti az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét" - fejtette ki Orban.

Leszögezte, a PNL ismét napirendre akarja tűzetni az általa kezdeményezett határozattervezetet a parlament két házának együttes plénumában, és reméli, hogy a törvényhozó testület elfogadja azt. A határozattervezet előírja, hogy a parlament kérjen szakvéleményt az Európai Bizottságtól, a Velencei Bizottságtól és a Korrupció Elleni Államok Csoportjától (GRECO) a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosítására annak érdekében, hogy a törvények megfeleljenek azon szerződések előírásainak, amelyekhez Románia csatlakozott. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS