2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsváron egy négyfős csapat segíti bármikor a családon belüli erőszak áldozatait

2019. április 02. 16:35, utolsó frissítés: 16:35

Sürgősségi esetekben házhoz hívható, terepező csapatot állítottak fel Kolozsváron a családon belüli erőszak áldozatai számára.

A városi tanács jóváhagyásával a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság (DASM) és a Helyi Rendőrség biztosítja a csapat működését. A csapat a DASM három munkatársából és egy helyi rendőrből áll, akik Kolozsvár területén bármikor házhoz mennek családon belüli erőszak esetén. A csapat utaztatása a helyi rendőrség kocsijával történik.

„A családon belüli erőszak – közvetve vagy közvetlenül – a teljes társadalmat érinti. Jól mutatja ezt a legutóbbi, 2017-es összesítés, amelyet a Romániai Rendőr-főfelügyelőség bocsátott ki. Eszerint két évvel ezelőtt 20 617 személyt érintett a családon belüli erőszak, ezek közül 87-en életüket veszítették. A bíróságok 3 ezer távoltartási rendeletet bocsátottak ki, ezek közül 1100-at megszegtek az erőszaktevők. Ne feledjük el, hogy ezek az adatok csak a jéghegy csúcsát képezik, a legtöbb erőszakos esetet szégyenből vagy félelemből nem jelentenek az áldozatok”- hívta fel a figyelmet Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

Elmondta, a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében tett törvénymódosítás alapján állítja fel az önkormányzat a mozgó csapatot. Ez egy hiánypótló kezdeményezés, amelyre most, a törvényi háttér megszületésével adódott lehetőség. „Reményeink szerint a mozgó csapat minden esetkezeléskor azonnal, az igényeknek megfelelően tud majd fellépni, így hatékonyabban vehetjük fel a harcot a családon belüli erőszakkal” - jelentette ki Oláh Emese. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS