2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmányossági panaszt emelt a PNL a képviselőház elnöki jogkörének átruházásáról szóló előírása ellen

2019. április 08. 18:41, utolsó frissítés: 18:41

Alkotmányossági panaszt emelt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a képviselőház házszabályának azon előírása ellen, amely a házelnök jogkörének átruházásáról rendelkezik - közölte hétfőn Ludovic Orban pártelnök.

A PNL azt követően fordult beadvánnyal a taláros testülethez, hogy a képviselőház március 25-én panaszt emelt az alkotmánybíróságon (CCR), a parlament és a legfelsőbb bíróság közti alkotmányos konfliktus megállapítását kérve a korrupciós ügyeket tárgyaló bírói tanácsok kapcsán. Az alsóház beadványát akkor Florin Iordache alsóházi alelnök írta alá, mivel Liviu Dragnea házelnök egészségügyi problémákra hivatkozva abban a periódusban néhány napra rá ruházta át házelnöki teendőit.

Orban hétfőn rámutatott, a PNL szerint a képviselőház elnöke nem ruházhatja át az alkotmány által előírt hatáskörét az alelnökökre, ezért fordultak az alkotmánybírósághoz az ügyben.

A liberális alakulat ugyanakkor kéri a taláros testülettől, hogy halassza el Iordache beadványának tárgyalását - amelyet az alkotmánybíróság illetékesei szerint eredetileg április 10-ére időzítettek - a PNL által emelt alkotmányossági panasz elbírálása utánra.

"Nem fogadhatjuk el, hogy a román állam eme fontos szervét Liviu Dragnea amnesztia-intézményévé változtassák. Mindenki számára világos, hogy a Florin Iordache által Liviu Dragnea nevében benyújtott panaszok egyetlen célja megmenteni Dragneát a büntetéstől" - fogalmazott Orban.

A taláros testület hétfőn közölte, hogy május 7-én tárgyalja a PNL beadványát. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS