2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kedden sem tudtak szavazni Tăriceanu mentelmi jogának megvonásáról

2019. április 09. 14:24, utolsó frissítés: 14:24

Kvórumhiány miatt ismét elhalasztották kedden a szenátus jogi bizottságának ülését, amelyen Călin Popescu-Tăriceanu házelnök mentelmi jogának megvonásáról is szavaznia kellett volna a testületnek.

A szakbizottság szociáldemokrata párti elnöke, Robert Cazanciuc azzal indokolta a döntéshozatalhoz szükséges létszám hiányát, hogy több kollégája külföldön tartózkodik, ugyanakkor sokaknak más bizottságokban is vannak teendőik. „Nincs erre semmiféle más magyarázat, a dolgok nagyon egyszerűek: több tevékenység zajlik egy időben ebben az időszakban” - nyomatékosította, hozzátéve, Tăriceanu ügyét a testület szerdai ülésén tárgyalják majd meg, „amennyiben lesz kvórum”.

A Călin Popescu-Tăriceanu házelnök elleni bűnvádi eljárás elindításának engedélyezésére vonatkozó DNA-igénylés megtárgyalásának többszöri halasztását firtató újságírói kérdésre válaszolva Cazanciuc rámutatott, több ezer oldalnyi szöveget kellett áttanulmányozni, amihez időre van szükség. „Nem vagyunk versenyfutásban az idővel. (...) A tavalyi év végén kapta meg a parlament az igénylést, amely több mint tíz évvel ezelőtt elkövetett tettekre vonatkozik. Szenátusbeli kollégáim alaposan át akarták tanulmányozni a dossziét” - fogalmazott a PSD-s törvényhozó.

A korrupcióellenes ügyészek 2018. november 7-én kérték a szenátustól Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának felfüggesztését. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) szerint a felsőház elnöke 2007-ben és 2008-ban, miniszterelnöki mandátuma idején, közvetett módon 800.000 dollárnyi anyagi juttatást kapott egy osztrák cégtől.

A DNA igénylése csak azt követően kerülhet a plénum elé, hogy a szakbizottság is szavaz róla. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS