2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor: mozgósítani fogjuk a szavazókat az EP-választásokon és a referendumon való részvételre

2019. április 11. 21:20, utolsó frissítés: 21:20

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy szavazótábora minél nagyobb számban vegyen részt úgy az európai parlamenti választáson, mint a referendumon - jelentette ki Kelemen Hunor a Klaus Johannis államfővel tartott cotroceni-i megbeszélést követően.

Az RMDSZ elnöke kifejtette, a tíz évvel ezelőtti referendum tanulsága alapján mindent meg fognak tenni, hogy minél nagyobb számban mozgósítsák szavazóikat az EP-választáson, illetve a népszavazáson való részvételre. Hozzátette, egyelőre nem ismeretesek a referendumon megválaszolandó kérdések, de a szavazók előreláthatóan ellen fognak szegülni annak, hogy közkegyelemben részesülhessenek a korrupciós bűncselekmények elkövetői.

"A második, sürgősségi rendeletekre vonatkozó kérdéssel kapcsolatban mi a Johannis javaslatánál radikálisabbak vagyunk, mert mi úgy gondoljuk, hogy ki kell iktatni Románia Alkotmányából a sürgősségi rendeletek intézményét. Abszolút semmilyen téren nincs szükség sürgősségi rendeletekre" - mondta Kelemen.

Úgy vélekedett: a sürgősségi rendeletek károkat okoztak a társadalomnak, és meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a jogalkotási hatáskör átruházható lehessen a kormányra. Kivételt ez alól csak háborús helyzetek vagy katasztrófák képezhetnek, a parlamenti vakációk ideje alatt pedig az egyszerű rendeletek gyakorlatát kellene csak megtartani - tette hozzá.

A Johannis elnökkel folytatott megbeszélés során Kelemen szóba hozta Korond polgármesterének ügyét is, akire 80 000 eurós bírságot szabott ki a marosvásárhelyi ítélőtábla a hivatal homlokzatán megjelenített kétnyelvű szövegért. "Azt hiszem, ez az intézkedés teljesen aránytalan és igazságtalan úgy a polgármesterrel, mint a közösséggel szemben, de ugyanakkor a törvénnyel szemben is, amely megengedi a kétnyelvű feliratok használatát azokon a településeken, ahol a nemzeti kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot" - szögezte le az RMDSZ elnöke. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS