2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orvosi szolgálati lakást adott át a Szilágyságban a Studium–Prospero Alapítvány

2019. április 11. 22:45, utolsó frissítés: 22:45

A székelyföldi megyék és Szatmár megye után a Szilágyságban adott át orvosi szolgálati lakást a Studium–Prospero Alapítvány. A Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával épített krasznai ház a szilágysági magyar orvos-, fogorvos-, gyógyszerészközösséget szolgálja majd ki a Zilah–Kraszna–Szilágysomlyó térségben.

Dr. Vass Levente, a Studium–Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke, marosvásárhelyi parlamenti képviselő, köszöntő beszédében elmondta, a Szilágyságból jelenleg tizenkét magyar orvos vesz részt rezidensképzésben Marosvásárhelyen: hat zilahi, egy szilágysomlyói, egy szilágyzoványi, két sarmasági, egy zsibói, egy désházi fiatal.

„Körülbelül ennyire tehető azoknak a magyar rezidenseknek a száma, akik Kolozsváron, Nagyváradon vagy más egyetemi központokban tanulnak. A szilágysági szolgálati lakás azt a célt hivatott szolgálni, hogy ezek a pályakezdő fiatalok hazajöhessenek rokonaik, barátaik körébe, és szülőföldjükön praktizálhassanak. Természetesen a lakástámogatás érvényes azokra a fiatal szakorvosokra is, akik már meghozták ezt a döntést, elkötelezték magukat a szilágysági emberek gyógyítása mellett, és ehhez keresnek most megerősítést” – fogalmazott Dr. Vass Levente.



Mint mondta, az újonnan épített ingatlan tágas nappalijával, három hálószobájával, 6000 négyzetméter kertjével, gyümölcsösével ideális otthonául szolgálhat fiatal, családos orvosnak vagy gyógyszerésznek. Hozzátette, az igények és lehetőségek függvényében a telken még elhelyezhető 2-3 ház a jövőben.

A krasznai szolgálati lakásra 2019. április 30-i határidővel hirdetett pályázatot a Studium–Prospero Alapítvány. A lakástámogatás három évre szól, hosszabbítási lehetőséggel. A nyertes pályázó e három év alatt önköltségi áron lakhat családjával az ingatlanban, azaz csak rezsiköltségeit kell állnia.



A szolgálati lakásra a szilágysági Zilah–Kraszna–Szilágysomlyó térségben dolgozó családorvosok, más szakorvosok, gyógyszerészek pályázhatnak. Emellett jelentkezhetnek szakvizsga előtt álló rezidens orvosok is, akik a közelgő szakvizsgájukat követően állással rendelkeznek az említett térség bármelyik állami egészségügyi intézményében.

Az orvoslakás csütörtök délutáni avató ünnepségén részt vett Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Kovács Irén kisebbségi oktatásért felelős államtitkár, Seres Dénes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Szilágy megyei képviselője, valamint Bogya Miklós is, Kraszna polgármestere. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS