2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Andronescu: soha nem fogom azt állítani, hogy az oktatásnak elég nagy a büdzséje

2019. április 12. 20:12, utolsó frissítés: 20:12

Az oktatási rendszer alulfinanszírozottságáról szóló bírálatok ellenére az előző évekhez képest nagyobb költségvetésből gazdálkodhat idén a tanügyminisztérium - nyilatkozta pénteken az Agerpres hírügynökségnek Ecaterina Andronescu tárcavezető.

A tanügyminiszter részt vett a Romániai Diákszervezetek Országos Szövetségének (ANOSR) Nagyváradon tartott közgyűlésén, ez alkalomból reagált az oktatási rendszer alulfinanszírozottságára vonatkozó kérdésfelvetésekre. Kifejtette, idén az oktatási minisztérium a bruttó hazai termék (GDP) 5,5%-ából gazdálkodhat, és további költségvetés-kiegészítésre is számot tarthat, amennyiben sikerül teljesítenie felvállalt projektjeit.

"Én soha nem fogom azt állítani, hogy az oktatásnak elégséges a büdzséje, de azt sem tagadhatom, hogy ebben az évben nagyobb a költségvetésünk, mint az előző esztendőkben" - mondta Andronescu.

A tanügyminiszter egyetemi oktatókkal, dékánokkal, rektorhelyettesekkel, tanfelügyelőkkel és iskolaigazgatókkal is találkozott Nagyváradon. Elmondta: a készülő új tanügyi törvénynek A nevelés egységet teremt közöttünk munkacímet adták, mert ebben az "eléggé feldarabolódott társadalomban, össze kell gyűjtenünk a társadalmat azon intézmény köré, amely Románia legnagyobb kincséért felel: az iskolába járó gyermekekért."

Arra a kérdésre, hogy megvalósítható-e egy konszenzus a tanügyi törvény jövőbeni stabilitása érdekében, Andronescu úgy felelt: nagyon fontosnak tartja ezt a kérdést, ezért a tervezetet előbb közvitára bocsátják, majd minden parlamenti frakcióval külön tárgyalnak a vitát okozó részletekről, hogy lehetőség szerint olyan végső változat szülessen, amelyet a későbbi kormányok sem fognak módosítani. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS