2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu arra kéri a PNL-t, hogy győzzék meg az államfőt a legfőbb ügyész menesztéséről

2019. április 14. 13:59, utolsó frissítés: 13:59

Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke vasárnapi nyílt levelében azt kéri a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőitől, győzzék meg Klaus Johannis államfőt, hogy menessze Augustin Lazăr legfőbb ügyészt.

„Arra kérlek benneteket, kedves liberális barátaim, hogy támogassátok kérésünket, hogy váltsák le Augustin Lazărt, aki egyik volt szüleink és nagyszüleink hóhérai közül, egy olyan ember, aki sikeres karriert épített azok könnyeire és szenvedéseire, akik szembe mertek szállni a hírhedt kommunista rezsimmel. Arra kérlek, hogy győzzétek meg átmeneti vezetőtöket, Klaus Johannist, hogy tanúsítson tiszteletet azok iránt, akik megalapították a Nemzeti Liberális Pártot, tanúsítson tiszteletet azok iránt, akik meghaltak a kommunista börtönökben, és írja alá az Augustin Lazăr főügyész leváltásra vonatkozó rendeletet. Csatlakozzatok hozzánk legalább most, mert a történelem egyikünknek sem fog megbocsátani, ha nem sikerül sikerre vinni kezdeményezésünket”- jelentette ki Popescu-Tăriceanu, aki több, egykor a nagyenyedi börtönben raboskodó antikommunista disszidens vallomására hivatkozik, akik szerint a mai legfőbb ügyész egykor megtagadta szabadsághoz való jogukat.

Emlékeztet: a kommunista gulágnak 240 fogvatartási helye volt, köztük 44 börtön, 61 vallató és száműzetési helyszín, 72 munkatábor, 63 deportálási központ és kényszerlakhely, tíz politikai célra használt pszichiátriai kórház, és száz megyei vallatóközpont a Securitate számára, „ahol elpusztult a liberális és a parasztpárt színe-virága”.

Călin Popescu-Tăriceanu szerint, mindezek nevében „el kell utasítanunk, hogy az ügyészséget egy volt vallatótiszt vezesse - még ha morális értelemben is - akit azzal bíztak meg a kommunisták, hogy rács mögött tartsa a rezsim bírálóit'.

Az ALDE elnöke április 11-én úgy fogalmazott, hogy az államfő 'alapvető hibát vét', amikor 'hallgat' Augustin Lazărról, aki 'a kommunista rendszer eszköze volt”.

Călin Popescu-Tăriceanu április 3-án nyílt levélben kérte Klaus Johannis államfőtől, hogy írja alá az Augustin Lazăr főügyészt elbocsátó rendeletet, azzal érvelve, hogy egyike volt azon személyeknek, akik részei voltak a kommunista rendszer „piszkos játékainak”. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS