2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Május 20-ára halasztották Dragnea perének tárgyalását

2019. április 15. 16:45, utolsó frissítés: 17:33

A legfelsőbb bíróság május 20-ára halasztotta hétfőn Liviu Dragnea perének tárgyalását, amelyben a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét azzal vádolják, hogy fiktív módon alkalmaztatott két személyt a Teleorman megyei gyermekjogvédelmi igazgatóságnál, akik valójában a megyei PSD-nek dolgoztak.

Az alapfokú bíróság ez ügyben hivatali visszaélésre való felbujtás miatt 3 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki. (agerpres)

UPDATE: A hétfői tárgyaláson Liviu Dragnea felszólalt a tárgyalóteremben, ártatlannak vallotta magát, amit a szokásos eljárás szerint az érdemi tárgyalásnak kellett volna követnie.

Dragnea és a többi vádlott ügyvédjei azonban kérték, hogy a vitát halasszák el április 19-éig, amikor az alkotmánybíróság döntést hoz a parlament és a legfelsőbb bíróság között fennálló esetleges alkotmányos jellegű konfliktussal kapcsolatban, ami a korrupciós ügyekben specializált ítélőtanácsokat illeti.

A Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei nem értettek egyet a halasztással, és azzal vádolták az ügyvédeket, hogy húzni-halogatni akarják ügy tárgyalását.

"Ellene vagyunk a halasztási kérelemnek, mert kétségeink vannak arra nézve, hogy az alkotmánybíróság április 19-én dönteni fog. A parlament önmagával van konfliktusban, és az alkotmányos jellegű konfliktusnak nincs hatása a kérdéses ügyre. Arról van szó, hogy megpróbálják húzni-halasztani az ügy tárgyalását, mert az ítélőtanács egyik tagja rövidesen nyugdíjba vonul"- mondta az ügyész.

A bírák elfogadták az ügyvédek kérését, és a tárgyalást egy hónappal elhalasztották.

"Úgy véljük, hogy az alperesek védelmi jogainak garantálása érdekében a halasztásra vonatkozó kérelmek indokoltak, ideértve azon jogukat is, hogy az alkotmánybírósághoz forduljanak" - jelentette be Alexandra Iuliana Rus, a bírósági ítélőtanács elnöke.

Liviu Dragnea ártatlannak vallotta magát.

"Teljesen ártatlan vagyok, és függetlenül attól, hogy miként döntenek, biztosítani akarom önöket, hogy nem volt tudomásom arról, hogy a két hölgy nem jár be a munkahelyére. Továbbra is kitartok amellett, hogy ez egy politikai ügy, és az idő bebizonyítja majd, hogy ez valóban így van" - nyilatkozta Dragnea, akit a legfelsőbb bíróság előtt csendőrök kísértek el a gépkocsijáig, mert az épület előtt PSD-ellenes tüntetők gyűltek össze.

2018 június 18-án Liviu Dragneát 3 év és 6 hónap szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bírság a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál történt fiktív alkalmazások miatt.

Az ügyészek szerint Adrianei Botorogeanu és Anisei Niculina Stoica nem járt be a gyermekjogvédelemhez, munkaszerződésükben rögzített egyetlen feladatukat sem látták el, valójában a PSD Teleorman megyei székhelyén dolgoztak.

A DNA azt állítja, hogy a Teleorman megyei tanács elnökeként Liviu Dragnea koordinálta és irányította a gyermekjogvédelmi igazgatóságot, ahová alkalmazták Adriana Botorogeanut és Anisa Niculina Stoicát.

Az ügyészek szerint Liviu Dragnea rábírta Anisa Niculina Stoicát, hogy a DGASPC-nél helyezkedjenek el és onnan vegyék fel a fizetésüket.

Dragneát még azzal is vádolják, hogy teleormani tanácselnökként felhasználta befolyását arra, hogy Adriana Botorogeanu és Anisa Niculina Stoica a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság alkalmazottjai maradjanak. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS