2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhalasztották Toader és Teodorovici ellen benyújtott egyszerű indítvány vitáját

2019. április 15. 19:58, utolsó frissítés: 20:01

A parlamenti frakciók vezetőinek bizottsága május 6-ára halasztotta a Tudorel Toader igazságügyi és az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ellen a szenátusba benyújtott egyszerű indítvány vitáját.

A két egyszerű indítványt, amelyek Az igazságszolgáltatás, biztos áldozat Toader kezében és a Teodorovici, a románok azt kérik, hogy mondj le címet viselik, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nyújtotta be, és az eredeti program szerint hétfőn kellett volna megtárgyalnia a felsőháznak.

A Tudorel Toader elleni egyszerű indítványt már harmadszorra tűzték napirendre, mindahányszor elhalasztották a vitát.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy foglalt állást, hogy a párt tagjai "lelkiismeretük szerint szavaznak" az ügyben, mert "úgy tűnik, hogy a PSD már nem vállalja Toadert".

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke azt mondta: a párton belül nem született döntés, de ő maga "nem fog a jelenlegi kormány egyetlen minisztere ellen sem szavazni".

A benyújtók azt kérik, hogy "vessenek véget az igazságszolgáltatás politikai befolyásolásának", az igazságügyi miniszter pedig törekedjen arra, hogy hozza összhangba a büntetőtörvénykönyveket az alkotmánybíróság döntéseivel, de tartózkodjon "a jogállamisággal össze nem egyeztethető jogszabály-módosításoktól".

Az Eugen Teodorovici elleni indítványban az előterjesztők azzal érvelnek, hogy a tárcavezető "már éppen elég jelét adta hozzá nem értésének", ezért nem töltheti be e miniszteri tisztséget.

Míg egy bizalmatlansági indítvány elfogadásával megbukik a kormány, az egyszerű indítványnak nincs kötelező érvénye. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS