2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marius Pașcan bíróságon támadja meg a marosvásárhelyi katolikus líceumot

2019. április 17. 12:29, utolsó frissítés: 12:36

Marius Pașcan, a PMP marosvásárhelyi politikusa az Agenda de Mureș oldalán közölte, hogy bíróságon támadja meg a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum újraalapítását, mivel szerinte annak újraalapítása alkotmányellenes.

A magyarellenes kirohanásairól hírhedté vált politikus azt állítja, hogy a líceum a PSD, az ALDE és az RMDSZ, valamint a magyar kormány és az annak élén álló Orbán Viktor miniszterelnök politikai nyomására jöhetett újra létre, elmondása szerint az oktatási törvény megkerülésével, és alkotmányellenes módon.

Állítása szerint nem a teológiai profilú iskolával vagy a kisebbségi nyelven történő oktatással van problémája. Emlékeztet, hogy az alkotmány 16. cikkelye szerint Romániában a törvény előtt minden állampolgár egyenlő, és senki sem állhat afölött. Éppen ezért a PMP a marosvásárhelyi Unirea Nemzeti Kollégiummal és annak a szülői bizottságával, valamint a Méltóságért Európában Polgári Egyesülettel (amelynek az élén az ismert feljelentő Dan Tanasă áll) közösen jelentik fel a bíróságon az oktatásügyi minisztériumot, valamint a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumot.

Az elégedetlenkedők szerint az iskola megalapításának valódi célja az volt, hogy a többségi társadalmat diszkrimináló módon hozzanak létre egy magyar nyelvű oktatási intézményt. Pașcan szerint elfogadhatatlan a kormány és a minisztérium hanyag hozzáállása az ügyhöz, amellyel valójában csak erősítik az autonómiatörekvéseket. Pașcan azt ígéri, hogy továbbra is folytatni fogják a harcot az ilyen, „erőszakkal létrehozott” törvények ellen. (agendademures.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS