2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyedi kazulában fogja celebrálni a szentmisét Ferenc pápa Csíksomlyón

2019. április 18. 12:26, utolsó frissítés: 12:26

Még körülbelül 500 önkéntesre volna szüksége a csíksomlyói pápalátogatás szervezőinek az esemény zökkenőmentes lebonyolításához. Erről és Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának eseményéről a helyi szervezőbizottság tartott sajtótájékoztatót szerdán, írja a Székelyhon. A portál szerint az alkalomra egyedi kazulát (miseruhát) is készítenek majd Ferenc pápának és a koncelebráló püspököknek.

A szervezők elmondása szerint az, aki segítene és szívesen vállalna önkéntes szolgálatot az eseményen, az április végéig jelentkezhet a pontifex.ro oldalon. Az oldalon egyébként húsvét hétfőig még lehet regisztrálni a pápalátogatáson való részvételre is.

A szervezők elmondása szerint még tartanak a csíkszeredai forgalom korlátozásáról szóló egyeztetések, illetve még meg kell oldaniuk azt is, hogy milyen formában fordítják majd le Ferenc pápa olasz nyelvű prédikációját.

Csont Ede plébános, a helyi szervezőbizottság tagja kiemelte, hogy az övezetekbe való beosztáskor azokat csoportokat részesítik előnyben akik előzőleg regisztráltak az említett honlapon, így ők foglalhatják majd el a nyeregben a Hármashalom oltárhoz közel eső helyeket. A csoportosan regisztráltak számára a belépőket a plébániákon, püspökségeken keresztül juttatják el, ezek nem lesznek névre szólóak. Az egyénileg regisztrálók névre szóló jegyet kapnak e-mailen keresztül, amelyet kinyomtatva, a személyi igazolvánnyal együtt kell majd felmutatniuk. A plébános fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy azok is részt vehetnek a nyeregben lévő szentmisén, akik nem regisztráltak, azonban ők távolabbról követhetik majd a liturgiát, mint az előre bejelentkezett zarándokok.

A szervezők elmondása szerint a fogyatékkal élők, mozgáskorlátozottak számára külön szektort alakítanak ki a csíksomlyói kegytemplom közelében, ahol több kivetítőn keresztül követhetik majd a liturgiát. Úgy tervezik, hogy Csíkszereda több pontján is információs pontokat fognak létesíteni a zarándokok számára.


Urbán Erik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a pápalátogatás eseményét nyitó ünnepi szentmiséket a városban lévő római katolikus templomokban május 31-én, pénteken, a pápa látogatását megelőző napon 19 órától tartják. Ezt követően virrasztás következik a csíksomlyói kegytemplomban, ezzel párhuzamosan éjszakára minden templom nyitva tartja kapuit a városban.


A csíksomlyói pápalátogatás napján reggel 6 órától kezdődik el a szentmisére való hangolódás. A Ferenc pápa által celebrált szentmise a program szerint 11 óra 30 perckor kezdődik majd. Felhívták a hívek figyelmét, hogy a gyónást a szentmise előtt kell majd elvégezni, de az áldoztatás a mise rendje szerint lesz a kijelölt áldoztatópontokon.


A szervezők elmondása szerint a liturgián az énekek, imádságok és könyörgések magyarul is elhangzanak, de lesznek román és latin nyelvű liturgikus részek is, amelyek a szervezők által biztosított műsorfüzetben több nyelven lesznek elérhetők.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint Ferenc pápa egyedi miseruhát fog viselni, amelyet a szatmárnémeti Sabău-Trifu Cristina egyházművész tervezett, és ő is készíti el. A kazulán rajta lesz a csíksomlyói Szűzanya és a kegytemplom, illetve a hátoldalán a romániai pápalátogatás logója a mottóval együtt. A misén résztvevő 60 püspök számára is erre az alkalomra készülnek miseruhák, négy diakónus számára pedig új dalmatikák a Szentatya miseruhájához hasonló mintákkal. A misét koncelebráló papok pedig stólákat kapnak ugyancsak ezzel a mintázattal. (Székelyhon)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS