2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kórházak átépítését és csúcstechnológiájú felszereléseket ígért az egészségügyi miniszter

2019. április 18. 14:11, utolsó frissítés: 14:11

Az egészségügyi intézményekben jelentős felújításokra kerül sor ebben az évben, hogy az orvosok minőségi egészségügyi ellátást tudjanak nyújtani a pácienseknek, jelentette ki csütörtökön Sorina Pintea.

Az egészségügyi miniszter úgy fogalmazott, „történelmi” szintű az általa vezetett tárca idei, beruházásokra és felszerelésekre kiutalt büdzséje. „2017-ben ez az összeg 170 millió lej volt, 2018-ban 193 millió lej, 2019-ben 1,1 milliárd lej. Idén masszívan beruházunk az egészségügyi intézményekbe, hogy az orvosok megfelelő körülmények között tudják ellátni pácienseiket. A beruházások egyrészt építkezésekből, másrészt kibővítésekből és egyes kórházak átépítéséből fognak állni, valamint csúcstechnológiájú felszerelések beszerzéséből” - mondta Pintea.

Az egészségügyi tárca vezetője arról is tájékoztatott, hogy idén két sürgősségi osztály épül: egyik Nagyváradon 2,8 millió euróból, a másik Brassóban 2,2 millió eurós befektetéssel.

Még ebben az évben befejezik a Kolozsvári Onkológiai Intézet sugárterápiás bunkerét, amely 1,1 millió euróból készül el, és a helyi hatóságokkal együttműködésben folytatják a sugárterápiás hálózat fejlesztését Marosvásárhelyen, Temesváron, Iaşi-ban, Bukarestben - összesen 8 millió euró értékben.

6,7 millió eurót fordítanak tíz megyei kórház nukleáris mágneses rezonancia (NMR)-géppel való felszerelésére, és az égési sérültek kórházát 11,7 millió euró értékű berendezéssel látják el - sorolta a miniszter. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS