2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újból megbírságolták a B1 Televíziót a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panasza alapján

2019. április 19. 14:06, utolsó frissítés: 14:06

Az Országos Audiovizuális Tanács április 18-i ülésén újabb büntetést szabott ki a magyarellenes diskurzusairól ismert B1 Televíziónak. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése alapján büntették a Radu Banciu vezette műsort.

A február 5-i műsorban Banciu gyakorlatilag az erdélyi románok ősiségéről beszélt, hogy hamarabb itt voltak, mint a magyarok, mindezt sértő hangnemben. Megállapította, hogy az őslakos románságot folyamatosan vegzálják és terrorizálják Erdélyben, a kormánykoalíció minden vezető politikusát a magyarok szolgájának nevezte teljesen alaptalanul. Azzal vádolja Kelemen Hunor Szövetségi elnök urat, hogy egyetlen célja a román nyelv eltüntetése Erdélyből. Az egész műsor hangulata magyarellenes, uszító és kollektíven bélyegzi meg az erdélyi magyarságot. Azt is számtalan alkalommal kijelentette, hogy a többségében magyar lakta területeken már semmilyen közigazgatási ügyet nem lehet elintézni román nyelven, és megátkozzák azokat, akik román nemzeti szimbólumokat használnak.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója, Benkő Erika üdvözölte a testület döntését, és felhívta a figyelmet arra, hogy ha bárki hasonlót észlel, jelezze a Jogvédelmi Szolgálat munkatársainak a www.mikoimre.ro oldalon keresztül.

„Folyamatosan nyomon követjük a román médiában elhangzottakat, most is kizárólag a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat jelentette az esetet, egyetlen panasz alapján született meg ez a döntés. Mégis arra biztatom az erdélyi magyar közösséget, hogy ha megfélemlítő, kisebbségellenes, uszító adásokat látnak vagy hallanak a médiában, keressék bizalommal jogvédelmi szolgálatunkat, hogy szakszerűen megtehessük a megfelelő lépéseket, és egyetlen ilyen cselekedet se maradjon következmények nélkül”– nyilatkozta Benkő Erika.

(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS