2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felmentették Tăriceanut a hamis tanúzás vádja alól

2019. április 23. 09:45, utolsó frissítés: 11:09

Felmentette a legfelsőbb bíróság a hamis tanúzás vádja alól Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnököt. Az ítélet jogerős.

A legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsa hétfőn elutasította a korrupcióellenes ügyészség (DNA) fellebbezését, és fenntartotta a háromtagú testület 2018 májusában kimondott elsőfokú ítéletét.

A döntést szavazattöbbséggel hozták meg. Az öttagú bírói tanács egyik tagja különvéleményt fogalmazott meg, amelyben a DNA fellebbezésének elfogadását és a per újratárgyalását szorgalmazta.

Tăriceanu ellen 2016. július 7-én emelt vádat a DNA a Snagov-erdő és a Băneasa-farm törvénytelen visszaszolgáltatásával kapcsolatos ügyben. A vádhatóság szerint ugyanazon év április 15-én Tăriceanu eskü terhe alatt valótlanságokat állított, amikor kihallgatták az ügyben, megnehezítve ezáltal az igazságszolgáltatás munkáját, a vádlottak felelősségre vonását.(agerpres)

Update: 'Természetesen, egy ilyen döntés csakis örömöt szerezhet, azonban ez az öröm csak részleges, tekintve mindazt a megpróbáltatást, amin 2015-től átmentem az ügyészségeken, a bíróságokon, miközben óriási nyomás nehezedett rám a közvélemény részéről; és mindez kihatott mindenkire a környezetemben, kezdve a pártkollégáktól egészen a barátokig, ismerősökig (...) Mindez a kálvária ma megszűnt' - jelentette ki Tăriceanu az Antena 3 tv-csatorna műsorában.

A szenátuselnök szerint az utóbbi években Romániában az igazságszolgáltatás túlkapásainak lehettünk tanúi több esetben, ami rontotta az ország imázsát.

'Örömömet beárnyékolja az a tény, hogy nagyon sok az olyan ember, aki ugyanabban a helyzetben volt, mint én, évek óta tart a perük, és egyesek közülük még börtönben is ültek, például Dan Ruşanu, akinek az egész szakmai és politikai karrierje összeomlott emiatt - és ő csak az egyik példa a sok közül' - tette hozzá Tăriceanu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS