2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Civilek fogtak össze Bukarestben a családon belüli erőszak áldozatainak menhelyéért

2019. április 23. 13:03, utolsó frissítés: 13:07

Huszonnégy nonprofit civil szervezet tiltakozik Bukarestben a főpolgármesterség épülete előtt, mivel szerintük a főváros nem nyújt állandó menedéket azon nők számára, akik az erőszak elől menekülnek, és szükségük lenne rá.

A fővárosban ráadásul május 1-től be fog zárni a Casa Invictă nevű intézmény is, amely az elmúlt két évben állandó jelleggel 350 nőnek nyújtott menedéket, akik az erőszak elől kerestek oltalmat. A rfi.ro állítása szerint naponta 16:30 után 100 nő és 128 gyermek kereste fel ezt a menhelyet, akkor ugyanis már a többi ehhez hasonló intézmény bezár a fővárosban. A Casa Invictă bezárásával a késő délutáni óráktól már nem lesz hol menedéket találjanak a rászorulók, mivel a fővárosi vezetés eddig még semmilyen alternatívát nem kínált fel számukra - állítják a tiltakozók.

Tudorina Mihai a FRONT Egyesülettől azt nyilatkozta, hogy nemcsak ezt a menedékházat nem lenne szabad bezárni, hanem még sokkal több hasonlót is nyitni kellene, mert sajnos szükség van rá.

A polgármesteri hivatal viszont azzal védekezik, hogy a Casa Invictă nem az egyetlen ilyen célból fenntartott intézmény a fővárosban és szerintük a polgármesteri hivatal a menhely finanszírozását csak egy meghatározott ideig vállalta.

Továbbá egy sajtóközleményében azzal vádolták meg az intézményt, hogy a költségvetésük 75%-át a személyi költségek fedezésére használták fel. Ugyanakkor elmondásuk szerint a főváros költségvetésének az elfogadása után majd fontolóra veszik azon épületek és telkek bérbeadásával kapcsolatos eljárásoknak a megkezdését, ahol a családon belüli erőszak áldozatainak hoznának létre szociális ellátó központot. (rfi.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS