2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kalmár Ferenchez fordult Kulcsár-Terza József a magyar és a székely zászlók ügyében

2019. április 24. 12:25, utolsó frissítés: 12:25

Nemtetszésének adott hangot Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, amiért Kovászna Megye Tanácsának ülésterméből bírósági ítélet nyomán eltávolíttatták a magyar és a székely zászlót, miközben az Egyesült Államok, Izrael és Németország zászlaja a teremben maradhatott. A politikus az esetről személyesen tájékoztatta Kalmár Ferencet, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztost.A politikus rámutatott, a Magyar Polgári Párt adományaként 2016-ban átadott zászlók azzal a céllal kerültek „csomagba”, hogy ne ismétlődhessen meg a korábbi eset, amikor is a román igazságszolgáltatás alapfokon törvénytelennek ítélte az általa adományba adott székely zászlót, annak elfogadását és kifüggesztését a megyei önkormányzat dísztermében. Az elképzelhetetlennel is számolva, az is cél volt, hogy adott esetben be lehessen bizonyítani, hogy a Romániában kettős mércével mér az igazságszolgáltatás.

„Ez, ezúttal is egyértelműen bebizonyosodott, hisz az Egyesült Államok, Németország és Izrael zászlaja a helyén maradhatott, míg a székely zászlót és Magyarország zászlaját el kellett távolítani” – mutatott rá a politikus.

Kulcsár-Terza elmondta, hogy az amerikai zászló az Egyesült Államok iránti elismerés és bizalom jeleként került kitűzésre. Németország zászlaja a romániai német közösség iránt való tisztelet és megbecsülés jele. Izrael zászlaja annak a százötvenezer romániai zsidó polgárnak az emlékére került kitűzésre, akiket a kommunista román hatóságok eltávolítottak Romániából. Magyarország nemzeti lobogójához annak a reményét fűzte az átadáskor Kulcsár-Terza József, hogy a magyarok nem fognak elveszni, és megmaradnak szülőföldjükön. Székelyföld zászlaja a székelyek megmaradásának jelképeként került Kovászna Megye Tanácsának dísztermébe. (hírszerk/közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS