2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta képviselőház a btk. és betk. módosításait

2019. április 24. 13:37, utolsó frissítés: 13:43

Miután a szenátus plenáris ülése április 17-én elfogadta a büntető törvénykönyv (btk.) és büntetőeljárási törvénykönyv (betk.) módosításának tervezetét, amelyet az igazságügyi törvények módosítására létrehozott különleges bizottság, a Iordache-bizottság dolgozott ki, a képviselőház szerdán döntő házként elfogadta a két törvénykönyv módosítását.

A PSD-nek 165 szavazatra volt szüksége ahhoz, hogy elfogadja a módosításokat a képviselőházban.

A képviselők először a büntetőeljárási törvénykönyv módosításáról döntöttek. A jelenlévő 265 képviselő közül 181-en szavazták meg a módosítást, míg 83-an szavaztak ellene, 1 képviselő tartózkodott. A büntető törvénykönyv módosítását a jelenlévő 263 képviselő közül 180-an szavazták meg, míg 81-en szavaztak ellene 2 tartózkodás mellett.

Az elektronikus szavazatszámlálás szerint a betk. módosításait 138 PSD-s, 18 ALDE-s, 8 kisebbségi, 3 független, 1 PMP-s és 13 RMDSZ-es képviselő szavazta meg. A btk. módosításainál a szavazatszámok hasonlóan alakultak: 139 PSD-s, 17 ALDE-s, 13 RMDSZ-es, 7 kisebbségi, 3 független és 1 PMP-s képviselő szavazott igennel.

A szavazást megelőző vitán az ellenzéki alakulatok képviselői bírálták a módosításokat, és közölték, hogy ismét alkotmányossági kifogást emelnek ezek ellen. A Szociáldemokrata Párt törvényhozói hangsúlyozták, az eljárás során csak annyi történt, hogy törölték az eredeti tervezetből az alkotmánybíróság által alaptörvénybe ütközőnek ítélt cikkelyeket, más módosításokat nem eszközöltek.

A nemzeti liberális párti Raluca Turcan azt mondta, a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításai semmivel sem járulnak hozzá az ország valós problémáinak megoldásához, kizárólag a korrupciós bűntetteket elkövetőknek kedveznek.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség képviselője, Stelian Ion rámutatott, bár a házszabály értelmében a módosításokról készült szakbizottsági jelentést a szavazás előtt három nappal meg kellett volna kapniuk a törvényhozóknak, ez csak a plénum ülése előtt három perccel jutott el hozzájuk, ezért az eljárás szabályainak megszegésére is hivatkozni fognak az alkotmányossági kifogásban.

"A jelenlegi hatalom hazudik, amikor azt állítja, hogy az alkotmánybíróság és az európai irányelvek kérik ezeket a módosításokat. Ez hamis: a cikkelyek nagy része a pártvezetőnek és a helyi kiskirályoknak kedvez. Emellett ugyanakkor még több olyan bűnöző fog szabadulni a börtönből, akik erőszakos bűncselekményeket követtek el" - mondta Stelian Ion, felhívást intézve az RMDSZ-hez és a nemzeti kisebbségek frakciójának képviselőihez, hogy ne adják voksukat a módosításokhoz.

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő felszólalásában kifejtette, alakulata megszavazza a büntetőeljárási törvénykönyvet érintő tervezetet, ez esetben ugyanis tulajdonképpen az alkotmánybíróság által alaptörvénybe ütközőnek ítélt cikkelyek törléséről van szó. "Nem áll jogunkban egyéb módosításokat eszközölni. (...) Csak az alkotmányellenes cikkelyeket töröljük, és ezt mi meg fogjuk szavazni" - fogalmazott. A büntető törvénykönyv módosításai kapcsán az RMDSZ-es törvényhozó azt mondta, bizonyos cikkelyeket a taláros testület határozata értelmében újra kellett volna fogalmazni, ehelyett azonban törölte ezeket a különbizottság, és ezzel szerinte tévedett a testület. Márton Árpád ugyanakkor hozzátette, ez esetben sem tudnak az alkotmányellenesnek ítélt cikkelyek kiiktatása ellen voksolni.

A Népi Mozgalom Pártot (PMP) képviselő Marius Paşcan felszólalásában közölte, hogy alakulata nem szavazza meg a tervezeteket.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője, Eugen Nicolicea rámutatott, törölték a tervezetekből az alkotmánybíróság által kifogásolt előírásokat, így szerdán gyakorlatilag csak azokat a cikkelyeket bocsátották szavazásra, amelyeket alkotmányosnak ítélt a taláros testület, vagy amelyek ellen nem is nyújtottak be alkotmányossági kifogást. Ezeket a tervezeteket ebben a formában még az ország "külföldi rosszakarói" sem támadhatják meg, mondta, hozzátéve, hogy olyanok bírálják a módosításokat, "akiknek fogalmuk sincs, mit beszélnek", "szakmai tapasztalatuk a parlamentben való kétévnyi kiabálásban merül ki".

A képviselőház által elfogadott módosításokat a Digi24 foglalta össze:
• Csökkenti a hivatali visszaélésért kiszabható büntetések mértékét.
• Hatályon kívül helyezi a szolgálati hanyagságról szóló cikkelyt.
• Csökkenti a büntetésre előírt elévülési időt.
• Előírja a feljelentés egyéves határidejének bevezetését. Miután letelt az egy év a feljelentést tevő személy is büntethetővé válik.
• A büntetőeljárás és a bírósági eljárás során megtiltja a nyilvános kommunikációt, valamint az állami hatóságoktól származó egyéb tájékoztatást az eljárás tárgyát képező tényekről és személyekről. Ez azt jelenteni, hogy a sajtó többé nem tud közérdekű tájékoztatást nyújtani a vizsgálatok által érintett közjogi méltóságokról vagy azokról a tényekről, amelyekkel ezeket a személyeket vádolják.
• Az állami hatóságok munkatársai nem hivatkozhatnak a gyanúsított vagy vádlott személyekre úgy, mintha bűnösök lennének, kivéve, ha az ilyen esetekben elmarasztaló határozat született.

Források: MTI, Agerpres, Digi24

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS