2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarellenesség miatt ismét 15.000 lejre bírságolták a Realitatea TV-t

2019. április 24. 13:22, utolsó frissítés: 13:22

Az Országos Audiovizuális Tanács április 23-i ülésén újabb büntetést szabott ki a magyarellenes diskurzusairól ismert Realitatea Televíziónak. Többek között a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése alapján büntették a Cozmin Gușa vezette műsort,tájékoztat a jogvédelmi szolgálat sajtóközleménye.

A România 2019 című adás, március 7-8-án sugárzott adásában minősíthetetlen magyar gyalázásnak lehettek szemtanúi a nézők. A meghívottak közül Octavian Hoandă, Marius Pașcan, Petrișor Peiu, Aurelian Bădulescu, Ilie Șandru és Dan Tănase egymást túllicitálva próbálták bebizonyítani, hogy a magyarok Székelyföldön a románok ellenségei.

A sajtóközlemény szerint az egész műsor a szokásos forgatókönyv szerint készült, kizárólag a magyarokat képviselő pártokat állítják pellengérre. Mint az adásból is kiderült, nekik semmi bajuk nem lenne azzal a magyar közösséggel, amelyik nem akar magyarul tanulni, nem akar magyarul feliratokat, nem akar magyarul érvényesülni szülőföldjén, és nem akar magyar érdekképviseletet. Emellett folyamatosan azt hangoztatták, hogy amennyiben a magyarok nyelvi jogai bővülnek, például az egészségügyben, akkor az oda vezethet, hogy nem lesz román ügyfélfogadás a kórházakban.

„Az egész adás valótlan képet fest Székelyföldről, az itt élők igényeiről, mindennapjairól. Külön fejezetet szenteltek a magyar vezető politikusok elhiteltelenítésének, valótlan állításokkal tűzdelték tele mondanivalójukat. Olyan kijelentéseket fogalmaztak meg, hogy: „Ez már túl sok. Menjenek haza!...”, Aurelian Bădulescu pedig így folytatta: „…ezek az emberek hazátlanok, nincs országuk, mert ha lenne, akkor megértették volna, hogy románok…”- írja sajtóközleményében a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója, Benkő Erika üdvözölte a testület gyors és korrekt eljárását, bár az összeget illetően nagyobb büntetésre számított.

„Azt gondolom, nemcsak a TV csatornát kellene megbüntetni, hanem a meghívottak is vonják felelősségre, hiszen olyan gyűlölettel beszélnek a magyar közösségről, amely nem szabadna következmények nélkül maradjon. Legyen világos egyszer s mindenkorra, az erdélyi magyarságnak ez az ország nagyon sokat köszönhet, így nem vagyunk hajlandóak eltűrni, hogy hazátlannak titulálnak, hogy uszítanak ellenünk. A mi hazánk itt van, Székelyföldön, Erdélyben, és nem megyünk sehová. A mi közösségünk itt építkezik, itt akar jövőt magának. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat, továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy itthon, szülőföldünkön ne gyalázhassanak minket következmények nélkül ”– nyilatkozta Benkő Erika. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS