2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis a Velencei Bizottság előtt is bírálta a PSD jogalkotását

2019. április 24. 18:06, utolsó frissítés: 18:06

Bírálta Klaus Johannis államfő a PSD jogalkotását a Velencei Bizottság küldöttségével folytatott egyeztetésen - tájékoztat az Államelnöki Hivatal.

Az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervének Bukarestbe látogatott képviselőivel folytatott megbeszélésen Iohannis elnök rámutatott, a PSD-féle jogalkotási mód "rendkívül kártékony", és destabilizálja az igazságügyi rendszert. Az államfő a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításait hozta fel példaként, hangsúlyozva, bár az alkotmánybíróság számtalan rendellenességet állapított meg a két tervezettel kapcsolatban, "a parlament nem tanult a hibájából, és ugyanolyan gyorsan, felületesen és átláthatatlan módon vizsgálta felül ezeket".

"A szociáldemokrata többség ismét tudatosan figyelmen kívül hagyta az ellenzéki alakulatok, valamint a bírák és ügyészek szakmai szervezeteinek javaslatait, sőt a Velencei Bizottság által a módosítások kapcsán megfogalmazott véleményt is" - idézi Johannist az Államelnöki Hivatal közleménye.

Ebben emlékeztetnek, a Velencei Bizottság küldöttsége azzal a céllal érkezett a román fővárosba, hogy az igazságügyi rendszert érintő, 2018 szeptembere óta elfogadott öt sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatos fejleményekről tájékozódjon. Ennek kapcsán Johannis államfő rámutatott, a román kormány túl sok sürgősségi rendeletet ad ki, és gyakorta olyan "kényes" témák kapcsán is alkalmazza ezt a jogalkotási módszert, amelyek komoly, mélyreható vitát és teljes átláthatóságot igényelnének. "Románia jelenleg abban a helyzetben van, hogy a kormány alkotja a törvényeket, a parlament pedig tudomásul veszi ezeket" - fogalmazott.

Johannis hozzátette, az alkotmány értelmében a kormány csak rendkívüli, valóban gyors közbelépést igénylő helyzetekben adhat ki sürgősségi rendeleteket, az évek során azonban az egymást váltó kabinetek egyre gyakrabban éltek ezzel a lehetőséggel, és ez mára komoly problémává vált.

"Az igazságügyi törvények módosítását követően elfogadott sürgősségi rendeletek elbizonytalanították a teljes igazságügyi rendszert, az ezekbe foglalt intézkedések pedig amellett, hogy nem tartják tiszteletben a Velencei Bizottság 2018 októbere óta megfogalmazott ajánlásait, a rendszer függetlenségét is veszélyeztetik" - áll még a közleményben.

(agerpres)

Fotó: Business Review

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS