2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor a referendumról: mindkét kérdésre igen a válaszunk

2019. április 25. 15:13, utolsó frissítés: 15:13

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyetért Klaus Johannis népszavazásra megfogalmazott kérdéseivel, és arra fogja biztatni szavazótáborát, hogy mindkét kérdésre igennel szavazzanak - mondta az Agerpres hírügynökségnek Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

„Egyetértünk a kérdések megfogalmazási módjával. Egyszerűek, érthetőek, elmagyarázhatóak azoknak, akik esetleg nem értenék, és mindkét kérdésre igen a válaszunk. Tehát: igen, egyetértünk, és szimpatizánsainknak is ezt fogjuk javasolni, hogy menjenek el szavazni és válaszoljanak igennel mindkét kérdésre, és természetesen az európai parlamenti választásokon is voksoljanak” - nyilatkozta Kelemen Hunor.

Azt is elmondta: az RMDSZ radikálisabb lenne az államfő által ajánlott intézkedésnél, mert teljesen kiiktatná az alkotmányból a sürgősségi kormányrendeletekkel történő jogalkotást. Szerinte ugyanis kizárólag háborús helyzetben vagy természeti katasztrófa esetében volna szabad sürgősségi kormányrendeleteket hozni.

Azt is elmondta, noha a referendum kimenetele megjósolható, az RMDSZ igyekezni fog mozgósítani szavazóit, hogy minél nagyobb számban jelenjenek meg az urnáknál.

Klaus Johannis államfő csütörtökön aláírta a népszavazás kiírásáról szóló rendeletet.

Az európai parlamenti választásokkal egy időben, május 26-án tartandó referendumon az állampolgároknak a következő kérdésekre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk:

„Egyetért-e a korrupciós bűntetteket elkövetők amnesztiában részesítésének betiltásával?”, illetve „Egyetért-e annak megtiltásával, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket adjon ki a bűncselekmények témakörét, a büntetéseket, valamint az igazságszolgáltatás megszervezését érintően, illetve azzal, hogy terjesszék ki a sürgősségi kormányrendeletek alkotmánybíróságon való megtámadására jogosultak körét?”

Klaus Johannis államfő csütörtökön 19 órakor üzenetet intéz az állampolgárokhoz a népszavazással kapcsolatban. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS