2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ elítéli és jogfosztásnak tartja az elfogadott ukrán nyelvtörvényét

2019. április 25. 18:13, utolsó frissítés: 18:13

A kisebbségi közösségek nyelvi jogát felszámoló törvényt fogadtak el csütörtökön Ukrajnában - írja az elfogadott új ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban tájékoztatója az RMDSZ tájékoztatója.

A közlemény szerint Kelemen Hunor a hír kapcsán leszögezte: elfogadásával Ukrajna egy fikarcnyival sem került közelebb uniós csatlakozásához, ennek pontosan az ellenkezője történik. Az RMDSZ ugyanakkor határozottan tiltakozik a nyelvtörvény ellen, Kelemen Hunor a parlament döntését kirekesztőnek és szélsőséges kezdeményezésnek tartja, és abban reménykedik, hogy sem Porosenko mandátuma utolsó napjaiban, sem Volidimir Zelenszkij újonnan megválasztott államfő nem hirdeti ki az új jogszabályt.

Az RMDSZ teljes szolidaritásáról biztosítja Ukrajna kisebbségeit, köztük a kárpátaljai magyarokat és az Ukrajna területén élő románokat. Ezeket a közösségeket ugyanúgy érinti a törvény, amely visszaszorítja az anyanyelvhasználatot a magánbeszélgetések és a vallási szertartások szintjére.

„Kitartást kívánunk a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek, elnökének, Brenzovics Lászlónak és mindazoknak, akik bátran védik közösségük érdekeit!” – tette hozzá Kelemen Hunor.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS