2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PSD szerint így értelmetlen kiadás, az ALDE szerint pedig sunyin tették fel a kérdéseket: reagáltak a pártok referendum kérdéseire

2019. április 25. 18:41, utolsó frissítés: 20:21

Klaus Johannis csütörtökön bejelentette az európai parlamenti választásokkal egy időben, május 26-án tartandó referendumon kérdéseit, amelyre az állampolgároknak a következő kérdésekre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk:

"Egyetért-e a korrupciós bűntetteket elkövetők amnesztiában részesítésének betiltásával?", illetve "Egyetért-e annak megtiltásával, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket adjon ki a bűncselekmények témakörét, a büntetéseket, valamint az igazságszolgáltatás megszervezését érintően, illetve azzal, hogy terjesszék ki a sürgősségi kormányrendeletek alkotmánybíróságon való megtámadására jogosultak körét?"

Kelemen Hunor korábban úgy nyilatkozott, hogy mindkét kérdésre igen az RMDSZ válasza. Az Agerpres ugyanakkor a többi parlamenti párt véleményét is szemlézte a kérdésekkel kapcsolatban, ezeket foglaltuk most össze.


Az USR minden népszavazást támogat, amely a népet akaratának kinyilvánítására hívja

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) minden népszavazást támogatni fog, amely a szuverén népet akaratának kinyilvánítására hívja, jelentette ki Edward Dircă USR-s szenátor, hangsúlyozva, hogy az államelnök az általa kiírt referendummal "vészjelzést akar leadni".

"Le kell szögezni már az elején, kétfajta referendum van: az egyik konzultatív jellegű, a másik az alkotmány módosítására való. Amit az államelnök kér a jelenlegi referendummal, annak erkölcsi vonatkozása van, vészjelzést akar leadni, hogy a politikusok, úgy a parlament, mint a kormány tagjai megértsék végre, amit eddig nem - azt, amit a hatszázezer, 2017. februárja óta az utcákon tüntető ember üzent: nem akarnak amnesztiát a korrupcióért elítéltek számára, és meg kell szüntetni a sürgősségi kormányrendeletekkel való jogalkotás gyakorlatát" - fejtette ki Dircă.


ALDE: két különböző témakört sunyi módon egy kérdésbe zsúfoltak

A május 26-ára kiírt népszavazás negatív befolyással lesz az európai parlamenti választásokra, véli a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE).

"Nincs kifogásunk az ellen, hogy referendum révén kérjék ki a román állampolgárok véleményét. Amit kifogásolunk, az az, hogy Johannis úr mindnyájunkat baleknak néz. Az elnök népszavazása negatívan fogja befolyásolni az európai parlamenti választásokat, a legfontosabbakat az EU történetében, és az a homályos és ügyetlen mód, ahogy a felmerülő kérdéseket tálalják a választóknak, leírhatatlan vitákat fog gerjeszteni a társadalomban. (...) Először is, nem két, hanem három különböző kérdéskörrel állunk szemben, kettőt sunyi módon egyetlen kérdésbe zsúfoltak be" - olvasható az ALDE Facebook-oldalán.

Az ALDE szerint Johannis olyan módszerhez nyúlt, amelyet a Velencei Bizottság is tilt, mert egyetlen kérdésbe sűrít egy módosító javaslatot és egy általános, elvi kérdést.

A korrupciós ügyekért elítélt személyek közkegyelemben részesítését megtiltó javaslat az ALDE szerint "érzékeny kérdéseket vethet fel", mert a legrégebbi időktől kezdve kegyelemben részesültek bizonyos esetekben az elítéltek, például gyógyíthatatlan betegség utolsó stádiumában vagy ha támasz nélkül maradtak a kiskorú gyerekeik. "A bűncselekmények bizarr hierarchizálását eredményezné, mert a korrupciós cselekedeteket ezzel az emberölésnél is súlyosabban büntetné, hisz az utóbbinál továbbra is lehetséges maradna a kegyelemben részesítés" - vélekedik a kisebbik kormánypárt.


PSD: az államelnök által kiírt referendum haszontalannak tűnik; értelmetlen kiadás

Egyetért a Klaus Johannis államelnök által a népszavazásra javasolt kérdésekkel a Szociáldemokrata Párt (PSD), amit sajtóközleményben jelentettek be. A nagyobbik kormánypárt azonban hangsúlyozza, hogy ezek nem a társadalom valamely vitás kérdésére reagálnak, emiatt az államelnök kezdeményezése haszontalannak tűnik és 'valószínűleg csak értelmetlen kiadás lesz, az adófizetők pénzéből'.


A PNL támogatja az államfő által kiírt referendumot

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatja a Klaus Iohannis államelnök által kiírt referendumot, jelentette ki Raluca Turcan, a párt első alelnöke. A politikus szerint a népszavazás kérdései "a lehető legrealistábbak és legbecsületesebbek".

"A nagyszámú igen szavazat a referendumon világos végeredményhez vezethet. A Nemzeti Liberális Párt ma alkotmányossági kifogást emelt a tegnap a parlamentben megszavazott büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv ellen. Az óvást a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) közösen nyújtottuk be az alkotmánybírósághoz" - jelentette be Turcan.

Rámutatott, a két törvénykönyvre adott parlamenti voks "a nagy gonosztevők burkolt amnesztiában való részesítését jelenti".

"Ha a romániai lakosság nagy számban fog voksolni a referendumon, figyelembe véve, hogy a tegnap a parlamentben megszavazott két törvény ellen komoly alkotmányossági kifogások merülnek fel, akkor az alkotmánybíróság döntése után ismét meg kell vitatni azokat a parlamentben" - tette hozzá Turcan.

Amennyiben az alkotmánybíróság döntése pozitív lesz, két szavazásra kerül még sor a parlamentben: az alkotmánybíróságtól visszaküldött variánssal, illetve az államelnök által elemzésre visszaküldött változattal kapcsolatban, hangsúlyozta Turcan.

A május 26-ára kiírt népszavazással kapcsolatban a liberális párti alelnök kifejtette, a kérdések úgy vannak megfogalmazva, hogy ne keltsék azt a benyomást, mintha az államelnök annak reményében írta volna ki a referendumot, hogy "az embereket manipulálhatja".

"Ha a román lakosság igennel válaszol, ha az alkotmánybíróság is tiszta fejjel elemezni fogja ezeket a súlyosan alkotmányba ütköző elemeket, a népszavazásnak nagyon világos eredménye lehet. Nekem úgy tűnik, hogy a kérdések a lehető legrealistábbak és legbecsületesebbek, és olyan témákra vonatkoznak, amelyek az embereket már két és fél éve foglalkoztatják" - fűzte hozzá Turcan.


Ciloș: nem szabad megállítani a korrupcióellenes harcot

A május 26-ára meghirdetett népszavazáson való részvételre buzdítja a lakosságot Dacian Cioloş, a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnöke.

"Nem szabad megállítani a korrupcióellenes harcot. A parlament egyértelmű jelzést kell hogy kapjon az állampolgároktól, ami arra utal, hogy amit két éve tesz, az nem képviseli és nem szolgálja az ország érdekeit. Két éve várjuk ezt a referendumot. Jó, hogy az elnök meghozta ezt a döntést" - írta Cioloş a Facebookra (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS