2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis szerint mindkét május 26-i voksolás Európáról szól, és a részvételre buzdít

2019. április 25. 20:26, utolsó frissítés: 20:41

Az európai parlamenti választáson, illetve az ezzel egy időben tartandó népszavazáson való részvételre buzdította az állampolgárokat Klaus Johannis államfő csütörtök esti üzenetében.

"Lesz referendum május 26-án. Ma aláírtam a rendeletet és ezzel kiírtam a népszavazást. (...) Várom önöket, hogy szavazzanak a referendumon és az EP-választáson" - fogalmazott Johannis a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Az elnök úgy értékelte: mindkét május 26-án megrendezendő voksolás Európáról szól, ugyanis a referendumnak is szerinte az a tétje, hogy a román választók kiállnak-e egy európai, tisztességes, fejlődő társadalomért, elutasítják-e a korrupciót, és az igazságszolgáltatás elleni "PSD-s ostromot".

Az elnök szerint a népszavazás jó alkalom az állampolgárok számára arra, hogy kifejezzék "mit gondolnak a PSD-ről és a PSD által az igazságszolgáltatás ellen indított hadjáratról". Johanni szerint a PSD kísérletet fog tenni a referendum bojkottálására.

"A PSD egészen biztosan meg fogja kísérelni minden módszerrel bojkottálni ezt a népszavazást. Nem számít, hogy a PSD ellenszegül, csak az számít, hogy önök, román állampolgárok, menjenek el szavazni! Láthatták, milyen törvényeket hoznak saját maguknak, hogyan próbálják meg védeni magukat. Ez alkalommal valós változásra nyílik lehetőség. A jelet a május 26-i népszavazáson és európai parlamenti választáson adják meg. Azzal vádoltak meg, hogy átpolitizálom a referendumot. Nem: a PSD politizálja át ezt a referendumot. (...) Aki elmegy szavazni, annak lehetősége nyílik a PSD-sek megleckéztetésére" - mondta az elnök.

Johannis szerint a május 26-i kettős voksolás egy hosszabb politikai folyamat kezdete lehet, amely ősszel az elnökválasztással, jövőre pedig a helyhatósági és parlamenti választásokkal folytatódik és amelyen a választók nyilvánvalóvá tehetik, hogy nem értenek egyet a PSD politikájával.

Az államfő országos jelentőségű kérdésekben írhat ki véleménynyilvánító népszavazást, amelynek érvényességéhez a választói névjegyzékben szereplő polgárok több mint 30 százalékának részvételére van szükség. (agerpres/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS