2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dăncilă nem szeretne kormányátalakítást és az igazságügyi rendeletek ügyét is lezártnak tekinti

2019. április 26. 12:01, utolsó frissítés: 12:01

Viorica Dăncilă miniszterelnök nem szeretné a kormány átalakítását, mert egyrészt nem szeretne egy második Dăncilă-kabinetet, másrészt azért sem, mert Klaus Johannis államfő azt mondta, hogy az új miniszterek kinevezése esetén alkotmánybírósághoz fog fordulni - mondta el az Adevărulnak adott kétrészes (1, 2) interjúban a miniszterelnök. Ennek ellenére elmondta, húsvét alatt még gondolkodik az ügyön, de nem hiszi, hogy meg fog változni a véleménye. Emellett kiemelte, hogy most elsődlegesen az európai parlamenti választásokra kell koncentrálni, csak azután lehet szó bármilyen átalakításról.

A Liviu Dragnea és személye körül kialakult feszült viszonyról úgy nyilatkozott, hogy érzése szerint nem változott semmi kettejük viszonyában, és reméli, hogy ez így is marad. Továbbá hangsúlyozta, mindenkinek saját véleménye kell legyen és a saját nézőpontja mellett kell érveljen.

A miniszterelnök azt is elmondta, nem tartja merészségnek, hogy a kormányátalakítás kérdésében szembement Dragneával, hiszen kiegyensúlyozott személynek tartja magát, és az, hogy hozott egy, a kollégái szempontjával ellentétes döntést, önmagában nem egy bátor cselekedet.

A Frans Timmermansszal kapcsolatban elmondta, nyitottan viszonyult hozzá és minden döntés előtt egyeztettek, sőt, ő az a miniszterelnök, aki a legtöbbet utazott Brüsszelbe, ennek ellenére nem értette az EB első alelnökének kirohanását, és azt sem, hogy Romániát miért szeretné Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan kezelni. Timmermans megnyilvánulását a kampányidőszaknak tudja be.

Ugyanakkor az ország irányába tanúsított bizalmatlanságot a félretájékoztatásnak tudja be, mondván más országokkal ellentétben Romániából panaszkodni járnak Brüsszelbe.

Dăncilă elmondta, hogy az igazságszolgáltatással kapcsolatos sürgősségi kormányrendeletek ügyét lezártnak tekinti, és nem hiszi, hogy az ideiglenesen kinevezett Ana Birchall igazságügyi miniszter fog ilyen jellegű rendeleteket hozni.

Véleménye szerint pártja túlhangsúlyozza az igazságszolgáltatás témáját, ezért nem jut idő mindannak a jónak a hangsúlyozására, amit tettek. Ez pedig választási szempontból nem kedvező sem neki, sem a kormánykoalíciónak.

A miniszterelnök elmondása szerint egyenlő mértékben kell tiszteletben tartani a jogállamot, a korrupció elleni harcot és az állampolgárok jogait, ezért szerinte a jogsértésekre megoldást kell találni, hogy ne fordulhasson az elő, hogy valakit jogtalanul zárnak börtönbe. Ennek ellenére úgy gondolja, a politikusoknak nem kell beavatkoznia az igazságszolgáltatásba, de az egyenlő bánásmódot mindenkinek biztosítani kell. Elmondása szerint ő igyekezett távol tartani magát az igazságszolgáltatás témájától.

Dăncilă azt is elmondta az interjúban, nem hiszi, hogy a népszavazás érvényes lesz, mert vidéken egyszerűen nem fogják megérteni a második kérdést. Ennek ellenére kijelentette, hogy szeretne részt venni a referendumon, de arról is beszámolt, hogy vannak kötöttségei, hiszen ő a PSD ügyvezető elnöke is, és ha pártja úgy dönt, hogy nem vesznek részt a népszavazáson, akkor neki követnie kell őket.

A miniszterelnök Tudorel Toaderről alkotott véleménye nem túl pozitív, hiszen úgy gondolja, a volt igazságügyi miniszter nem tartotta be a szavát és felelőtlenül ígérgetett a sajtó előtt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS