2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bemutatkoztak az RMDSZ Nőszervezetének EP-képviselőjelöltjei

2019. május 03. 15:27, utolsó frissítés: 15:40

"Európának szüksége van a nők tudására, szervezőkészségére, közösségformáló erejére. Együtt erősek vagyunk, súlyunk van, nem tudják a szőnyeg alá seperni problémáinkat. Közös felelősségünk, hogy Európa erősödjön, Erdély fejlődjön. Együtt változásokat generálhatunk, együtt teremthetjük meg azt az Erdélyt, amelyben jó élni, amelyben közösségünk gyarapodik, településeink fejlődnek, gazdáinkat, vállalkozásainkat, iskoláinkat támogatja az Unió" - így köszöntötte Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet elnöke az RMDSZ EP-listáján szereplő nőket, akikkel Kolozsváron tartott sajtótájékoztatót.

Az RMDSZ Nőszervezetének EP-képviselőjelöltjei. Balról jobbra: Máté Márta, Pető Dalma, Bogya Anna, Hegedüs Csilla, Biró Rozália, Oláh Emese, Gorbai Mária Melinda, Szőcs Ildikó. Fotó: Serar Szabolcs/Blink MediaAz RMDSZ Nőszervezetének EP-képviselőjelöltjei. Balról jobbra: Máté Márta, Pető Dalma, Bogya Anna, Hegedüs Csilla, Biró Rozália, Oláh Emese, Gorbai Mária Melinda, Szőcs Ildikó. Fotó: Serar Szabolcs/Blink Media


„Büszkeség, hogy ilyen erős csapatot mutathatunk be, olyan hölgyeket, akik igazi közösségformálók, akik kellőképpen tudják képviselni érdekeinket. Az Európai Unió változásában szükségünk van a nők lendületére, szemléletmódjára, hiszen így, együtt tudjuk képviselni mindannyiunk érdekét” – mondta el Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere. Hozzátette, örül annak, hogy Kolozsvárt választották helyszínül, hiszen a város önkormányzata itt összesen 420 millió euró értékben nyújtott be vagy dolgozott ki projekteket a 2014-2020-as költségvetési ciklusban. Így új villamosok, trolibuszok, és autóbuszok érkeztek a városba, megújult a városi kórház és készült el több tömbház hőszigetelése is, bizonyítva azt, hogy az EU-s támogatások által fejlődhetnek igazán a települések.

„A Nőszervezet úgy gondolja, hogy egy erős Európát csak erős közösségek alkothatnak. Ezek a nők sokéves tapasztalattal rendelkeznek közösségépítés terén. Mi azt szeretnénk, hogy egyenlő jogú polgárai legyünk az Uniónak, hogy egyházainkkal, civil szervezeteinkkel együtt tegyük a dolgunk, megfelelő infrastruktúrát biztosítva az itthoni közösségeinknek. Az Európai Uniónak változnia kell, figyelmét az emberekre kell fordítsa, ezért kiemelten fontos, hogy az EP-ben jóval nagyobb arányban legyenek jelen női képviselők, akik ezt a változást megvalósíthatják” – mondta Biró Rozália.

A közös sajtótájékoztatón Hegedüs Csilla elmondta, hogy az Európai Parlamenti választásoknak soha nem volt még ekkora tétje, mint idén. Az Unió változások előtt áll, most dől el, hogy ennek a változásnak vesztesei vagy nyertesei leszünk, hogy a helyi települések tovább fejlődnek-e uniós forrásokból, erős magyar képviselet fog-e dolgozni Európában, vagy csak a magyarellenes román politikusok hangja fog hallatszani Brüsszelben.

Hegedüs Csilla és Biró Rozália. Fotó: Serar Szabolcs/Blink MediaHegedüs Csilla és Biró Rozália. Fotó: Serar Szabolcs/Blink Media


„Azt szeretnénk, ha Európa szavatolná a kisebbségeket védő törvényt, hogy senki se űzhessen gúnyt himnuszunkból és nemzeti szimbólumainkat, anyanyelvünket szabadon használhassuk. Azt akarjuk, hogy az Unió elismerje kultúránkat, hagyományainkat, ne alkalmazzon velünk szemben kettős mércét. A pragmatikus transzilvanizmus jegyében pedig az a célunk, hogy minél több európai döntéshozót elhívjunk Erdélybe, hogy itt tájékozódhassanak az erdélyi realitásról, hiszen így válhatnak partnereinkké, így képviselhetik igazán jogainkat” – hangsúlyozta Hegedüs, majd hozzátette, hogy azért is kell harcolnunk, hogy a támogatások megmaradjanak, növekedjenek.

Szőcs Ildikó, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium igazgatója szerint Erdélyben növelni kellene a versenyképes, nyugat-európai oktatás szintjét. „A kollégium felújítása példaértékű közösségi összefogással és az európai uniós támogatásoknak köszönhetően valósulhatott meg. Gyermekeink biztonsága érdekében, szeretnénk, hogy uniós törvény garantálja anyanyelvhasználatunkat, a román állam ne korlátozhassa ennek használatát az oktatásban.”

Máté Márta dévai tanácsos a szórványmagyarság szempontjából beszélt május 26-a tétjéről, hiszen ott rendkívüli figyelmet kell fordítani arra, hogy a közösség megőrizhesse nemzeti identitását. Elmondta, szórványban megpróbálják a közösséget arra vezetni, hogy magyar iskolát válasszanak. „Ugyanakkor fontos, hogy fiataljaink az Erasmus programot is kellőképpen kihasználhassák, hiszen így széleskörű tudást, tapasztalatot szerezhetnek. Ezért nagyon fontos, hogy ott legyünk, ahol a döntések születnek, hiszen mi tudjuk, leginkább mire van szükségünk” – részletezte.

A nagyváradi önkormányzati képviselő, Pető Dalma az EU-s pályázatok fontosságát említette. Elmondta: „Nagyváradon már 2014-ben pályáztunk a nagyváradi vár felújítására, ma már büszkén mutogatjuk az eredményeket.” Az önkormányzati képviselő szerint Nagyvárad és Bihar megye élen jár az EU-s pályázatok lehívásában, de szerinte nem hangsúlyozzák elégszer, hogy Románia az elmúlt száz évben nem költött annyit a romániai magyarság kulturális javaira, mint az Európai Unió az elmúlt 12 évben. Pető Dalma azt is hangsúlyozta, ő kereszténydemokrata alapokon nyugvó politikusként tevékenykedik.

Gorbai Mária Melinda marosvécsi tanácsos elmondta, Európából el kell tanulni a vidékfejlesztést, hogy megelőzhessék azt, hogy a régió települései elnéptelenedjenek. Rámutatott, az EU-s csatlakozás legnagyobb haszonélvezői a gazdák voltak, de véleménye szerint azon kell dolgozni, hogy nekik sokkal kevesebb papírmunkával kelljen vesződni. Gorbai kiemelte a családi és közösségi gazdaságok, a biogazdálkodás és az erdőgazdálkodás megerősítésének szükségességét. A marosvécsi tanácsos elmondta, ezeken túl meg kell találni a digitális és hagyományos oktatás, illetve az elméleti és gyakorlati oktatás közötti egyensúlyt.

A fiatalok Európájáról beszélt Bogya Anna a Nőszervezet ifjúságért felelős alelnöke. „Az Uniós csatlakozás legnagyobb haszonélvezői a fiatalok, akiknek teljesen természetes, hogy Románia az Unió része. Ez a generáció szabadon utazik, tanul, dolgozik az Unió területén. A mi feladatunk az, hogy a fiatalok számára olyan otthont teremtsünk, ahol jó élni és ahova megéri visszatérni, ahol családot tervezhetünk, ahol el tudjuk képzelni jövőnket. Ezt értük és velük közösen kell megtennünk” – hangsúlyozta.

Hegedüs Csilla, aki a szövetség EP-képviselőinek listáján harmadik helyet foglalja el, újságírói kérdésre elmondta, hogy ha a 2016-os parlamenti választások sikereit veszi alapul, és azt, hogy a Brexit miatt Romániának akár egy hellyel több juthat az Európai Parlamentben, akkor az ő bejutása csak azon múlik, hogy a magyar közösség nagyobb arányba megy el szavazni, mint a románok. Hangsúlyozta azonban, hogy a tét nem az ő bejutása, hanem az erdélyi magyar közösség jövője és fejlődése. Az RMDSZ-nek reálisan két befutó hely várható a május 26-án tartandó európai parlamenti választásokon. (hírszerk./rmdsz tájékoztató)

Nyitókép: Serar Szabolcs/Blink Media

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS