2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kilenc év és tíz hónap börtönbüntetésre ítélték Radu Mazăre volt konstancai polgármestert

2019. május 03. 17:22, utolsó frissítés: 17:27

Kilenc év és tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság pénteken Konstanca volt polgármesterét, Radu Mazărét. A volt elöljárót vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt ítélték el a Polaris Holding köztisztasági cégnek versenytárgyalás nélkül biztosított szerződés ügyében. A döntés nem jogerős.

Radu MazăreRadu Mazăre


Radu Mazăre egyenként 3 év és 6 hónap börtönbüntetést kapott két vesztegetési bűncselekmény miatt, plusz 5 év és 6 hónapot egy harmadik vesztegetés elfogadása miatt. További 5 évet szabott ki rá a bíróság, mert vétkesnek ítélte a hivatali visszaélés vádjában, plusz 1 évet folytatólagosan fennálló érdekellentét miatt.

Az ítélethozatalkor végül a legsúlyosabb, 5 és fél évet kiszabó büntetést megtoldották a többi büntetés összegének egyharmadával, tehát 4 év és 4 hónappal, így jött ki a döntésben szereplő 9 év és 10 hónapos szabadságvesztés.

A kikötőváros volt polgármesterével egy időben Sorin Gabriel Strutinsky üzletembert is elítélte a bíróság, rá három vesztegetési bűncselekmény miatt összesen 7 év és 10 hónapos letöltendő börtönbüntetést szabtak ki a bírák.

Sorin Gabriel StrutinskySorin Gabriel Strutinsky


A Polaris cég társtulajdonosa, Eduard Stelian Martin hivatali visszaélésben való bűnrészesség, valamint megvesztegetés miatt találtatott vétkesnek, összesen 5 és fél éves szabadságvesztést róttak ki rá.

Eduard Stelian MartinEduard Stelian Martin


Megvesztegetés miatt a Polaris Holding céget is egymillió lejes pénzbüntetéssel sújtotta a legfelsőbb bíróság testülete, és - amennyiben jogerőssé válik az ítélet - két évre azt a jogot is elveszti, hogy közbeszerzési versenytárgyalásokon vegyen részt.

A döntés értelmében Radu Mazăre volt konstancai polgármestertől és az üzletembertől fejenként több mint húszmillió lejt koboz el az igazságszolgáltatás.

Radu Mazăre ellen 2015 decemberében emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és érdekellentét miatt abban az ügyben, amelyben Eduard Martin volt képviselő és Gabriel Strutinsky üzletember is érintett. Mazăre 2017-ben elhagyta Romániát és bejelentette, hogy Madagaszkáron kért politikai menedékjogot. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS