2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu a Reutersnek: A referendum háttérbe fogja szorítani az EP-választásokat

2019. május 03. 19:37, utolsó frissítés: 19:37

Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), illetve a szenátus elnöke úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek adott interjújában, hogy Klaus Johannis államfő az európai parlamenti választásokat akarja "elsikkasztani" azzal, hogy velük egy időben referendumot írt ki az igazságügy kérdéseiről.

Tăriceanu szerint ugyanis a referendum háttérbe fogja szorítani az EP-választásokat, és elvonja a román állampolgárok figyelmét a nagyobb jelentőséggel bíró kérdésektől. "Mindez az államfő politikai játéka, amelyet arra használ fel, hogy jelen legyen a politikai közbeszédben, ugyanis igyekszik újabb államelnöki mandátumot szerezni az év végi választásokon" - vélekedett a kisebbik kormánypárt vezetője, aki szerint a népszavazás "semmit nem fog megoldani".

Az ALDE elnöke az interjúban fenntartotta a kormánykoalíció által bevezetett igazságügyi módosítások létjogosultságát, azt állítva, hogy Romániában a korrupcióellenes ügyészek a titkosszolgálatokkal karöltve a kommunista rezsimre emlékeztető módszerekkel céloznak meg magas rangú politikusokat. "Nem tolerálhatunk a kommunizmus idején használt eljárásokat (...) amikor a titkosszolgálatok és az ügyészek döntöttek az igazságszolgáltatás kérdéseiben" - jelentette ki Tăriceanu, aki a titkosszolgálatokkal kötött megállapodásokról és az ügyészség által felhasznált lehallgatásokról is beszélt.

A Reuters megjegyzi azonban, hogy sokkal kevesebb lehallgatott beszélgetést használtak fel az ügyészek, mint azt a román kormány állítja. A londoni székhelyű hírügynökség azt a kommentárt fűzi az interjúhoz, hogy a romániai referendum és az EP-választások lesz az első alkalom, amikor tesztelésre kerül a jelenlegi kormánykoalíció, valamint az igazságszolgáltatási rendszerben hozott módosítások lakossági támogatottsága. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS