2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint 2 millió lejjel támogatja a csíksomlyói pápai mise előkészületeit a magyar kormány

2019. május 06. 14:58, utolsó frissítés: 14:58

A magyar kormány közel 160 millió forinttal (valamivel több mint 2 millió 400 ezer lejjel szerk.megj.) támogatja a június elsején tartandó csíksomlyói pápai mise előkészületeit – közölte Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Csíksomlyón.

Fotó:MTI/Veres NándorFotó:MTI/Veres Nándor


Az államtitkár azután beszélt erről, hogy Urbán Erik ferences tartományfőnökkel és Sajgó Balázzsal, a pápalátogatás főegyházmegyei koordinátorával megtekintette a pápai mise helyszínén zajló munkálatokat.

A magyar kormány támogatásával bővítik a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben álló Hármashalom-oltár színpadát, új liturgikus bútorokat helyeznek el, és felújítják a csíksomlyói Jakab Antal Házat is, ahol a misét követően ebédelni fog Ferenc pápa.

Soltész Miklós a sajtó képviselőinek elmondta: a magyar kormány nem tud beleszólni egy olyan esemény szervezésébe, amelyet egy másik ország területén rendeznek, de segíteni tud a magyar közösséget érintő az esemény szervezőinek.

Az államtitkár elmondta: egyrészt olyan beruházásokat is támogatnak, amelyek a pápalátogatás után még hosszú ideig fogják szolgálni a közösséget. Ezek sorában a Hármashalom-oltár színpadi részének a felújítását és a Jakab Antal Ház felújítását említette. Hozzátette, hogy az oltár fölé a pápai mise idejére tervezett tető leszerelhető lesz, hogy később más helyszíneken is felállíthassák.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a magyar kormány olyan feladatok költségeihez is hozzájárul, amelyek a pápalátogatás csíksomlyói pár óráját szolgálják. Ezek sorában a miseruhák és a pápai mise különös szakrális felszerelései elkészítésének a támogatását említette.

„A szentatya azt üzente, hogy az itteni nemzeteknek a békéjét és közösségét kell, hogy szolgálja a látogatás. Csíksomlyó is ezt fogja szolgálni. Minden más, amit hallunk, ami erre rárakódik, az nem fontos” – jelentette ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS